Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-styret tar sommarledigt trots larmrapporter inom äldreomsorgen

Säkerheten och tryggheten inom äldreomsorgen i Västerås är hårt ifrågasatt av media, personal och privatpersoner. Oppositionen (M+L) har krävt en intern såväl som extern utredning utifrån oroväckande larmsignaler och bristande information. Inspektionen för vård och omsorg ska göra en omfattande granskning av verksamheten. Då väljer politikerna inom S-styret (S+MP+C+KD) att ta sommarledigt från styrelsearbetet i Västerås Stad Vård och Omsorg.

Redan i maj rundas mandatperioden av och det sista nämndsammanträdet hålls inför sommarledigheten. Nästa möte är utlyst först i slutet av september efter valet.

Under fyra av årets tolv månader kommer de politiker som är ytterst ansvariga för äldreomsorgens utförande i Västerås få vare sig rapporter, information eller ha någon kontakt med verksamheten då inget styrelsemöte kommer att äga rum. S-styret i Västerås Stad Vård och Omsorg avslutar i praktiken sitt politiska arbete redan i maj och rundar av mandatperioden när fyra månader kvarstår.

Moderaterna och Liberalerna anser att det inte går att ta semester från ansvarstagande. Politiker är allmänhetens ögon och öron. Utifrån rådande kritiska läge kan ingen politiker med trovärdighet lämna sitt förtroendeuppdrag i förtid. Moderaterna och Liberalerna har därför krävt ett första extrainkallat nämndsammanträde för att hålla styrelsearbetet igång inför sommaren.

Trots begäran om extrainsatt nämndmöte, med utgångspunkt i allvarliga avvikelser, har S-styret ingen punkt att ta upp på mötesagendan förutom en ekonomisk rapport. Förvaltningen har heller inte fått i uppdrag att göra någon riskanalys utifrån läget. S-styret saknar helt agenda. Den uppgiften överlämnas till oppositionen.

Under semester- och sommarperioden bemannas ordinarie tjänster av vikarier och ersätts av tillfälliga anställningar.

Under semester- och sommarperioden bemannas ordinarie tjänster av vikarier och ersätts av tillfälliga anställningar. Risken ökar därmed för att de redan i dag rapporterade avvikelserna och bristerna inom verksamheten förstärks.

Genom att kalla till extra nämndsammanträde vill Moderaterna och Liberalerna säkerställa att det över sommaren finns medicinsk kompetens tillgänglig för de äldre, att delegering av läkemedelshantering i en vikariesituation sker på ett säkert sätt och att behovet av en fast vårdkontakt säkerställs. Det är även av största vikt att säkerställa att introduktion av ny personal fungerar under sommaren. Det är även en styrelses uppgift att bedöma om avdelade resurser är tillräckliga eller om det krävs beslut och åtgärder för att säkra en god och säker omvårdnad.

Om S-styret saknar agenda och behöver ledigt från det yttersta ansvaret så finns ett alternativ i valet till hösten. Den borgerliga oppositionen står beredd!

Anna Nordin (M)

Jacob Axelson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel