Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Tankevurpa att sänka ingångslöner för unga

Bengt-Åke Nilsson (FP) har rätt i en sak i sin replik till mig: att ungdomsarbetslösheten är för hög.

Alliansen har redan prövat att sänka de sociala arbetsgivaravgifterna för hisnande 14 miljarder kronor. Resultatet av denna enorma åtgärd blev i princip ingenting.

I stället för att tänka om så gör Nilsson och Folkpartiet en tankevurpa igen och tror denna gång att sänkta ingångslöner för unga är lösningen. Det är fel.

Genomsnittslönen för en förskollärare är 24 300 kronor i Västerås. Att sänka ingångslönerna för denna grupp ”tydligt lägre än genomsnittslönen” skulle betyda en ingångslön på cirka 19 000 kronor. Och då kan man fråga sig: hur ska Västerås stad kunna vara en attraktiv arbetsgivare? Och en än viktigare fråga som Nilsson undvek att svara på är: Hur länge är man ung i Folkpartiets ögon?

Hur trovärdigt är det att man bygger sin politik på att vissa grupper skall bli undantagna de egna förslagen?

Tydligen vill Folkpartiet göra ett undantag för lärarkåren, inga andra. Men hur lång tid tror Nilsson att det tar innan man får problem med att locka nyutexaminerade inom andra yrken? Vad säger socialsekreterarna och undersköterskorna när deras löner drastiskt reduceras? Hur kommer nyrekryteringen av dessa yrken säkerställas? Hur ska kompetensen fyllas på? Blir dessa yrken också då undantagna det folkpartistiska förslaget om sänkta ingångslöner?

Nej, man kan räkna med att i ett folk-partistiskt Västerås skulle inga löner höjas. Inte ens lärarnas. Tvärt om, ingångslönerna ska sänkas för att på det sättet dumpa lönerna och skapa en låglönemarknad. På köpet ingår det absurda i att diskriminera en grupp människor enkom på grund av deras ålder.

Hur ska vi då säkerställa kompetensen och det behov av nyrekrytering vi har framför oss när vi har fortsatt stora pensionsavgångar inom väldigt många yrkesgrupper?

Min ambition är att höja lönerna i offentlig sektor under denna mandatperiod, borde inte det också vara Bengt-Åke Nilssons?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel