Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Utbildning viktig för individ och samhälle

Vi vill investera i utbildning. Det ger fler företag och nya jobb. Fler jobb betyder bättre ekonomi och mer resurser som vi kan använda för att höja kvaliteten i skolan. Utbildning är oerhört viktig för både individen och samhället.

Vi socialdemokrater ser utbildningssystemet som en helhet. De barn som börjar förskolan i dag är samtidigt framtidens forskare. Då krävs en helhetssyn på utbildning.

All utbildning, såväl i Västerås som i Boden, ska hålla hög kvalitet. Alla skolor ska vara bra skolor och alla barn och ungdomar ska få en god och likvärdig utbildning.

I dag händer något annat. Den moderatstyrda skolan är en sorteringsskola, där avgörande val skjuts allt längre ned i åldrarna och där föräldrarnas utbildningsbakgrund avgör barnens framtid.

Vi vill ta bort återvändsgränder i skolsystemet och i stället ge alla en möjlighet att växa och nå maximal framgång efter sin förmåga.

Det största hindret för företag som vill utvecklas och växa är att hitta rätt kompetens. Investeringar i utbildning stärker näringslivets konkurrenskraft och banar väg för nya jobb. Och de som har mer utbildning har lättare att hitta jobb, därför har vi föreslagit 40 000 fler utbildnings- och praktikplatser. Det betyder över 1 000 fler chanser för unga här i Västmanland.

Nedskärningar i skolan under 90-talskrisen satte spår hos en hel generation. Nu riskeras ytterligare en generations möjligheter till en bra utbildning i takt med att den offentliga sektorns underskott växer. Trots att 25 000 lärare, barnskötare och omsorgspersonal har försvunnit och fler uppsägningar kommer lägger regeringen bara tillbaka en liten del pengar till skolan 2010.

Varför är barnen som går i skolan 2011 inte lika mycket värda som de som går i den ett valår? Vi föreslår att kommunerna stärks med 9 miljarder kronor 2011 och 2012 så att vi höjer kvaliteten i skolan. Utbildning är inte vilken handelsvara som helst utan en del av den svenska välfärden. Valfriheten är bra och ska vara till för eleverna och föräldrarna. De ska välja skola – skolorna ska inte välja barn. Därför måste alla skolor vara öppna för alla elever, oavsett huvudman.

Bra lärare kan uträtta underverk. Alla lärare i den svenska skolan ska vara utbildade, kompetenta och behöriga. Kunskapsresultaten ska stärkas. Individuella utvecklingsplaner, nationella prov och målrelaterade betyg är verktyg för att stärka kvaliteten i skolan.

Barn går inte i mandatperioder, därför föreslår vi öronmärkta resurser till skolan för att öka lärartätheten och minska klasstorlekarna nu. Vi är till skillnad från regeringen för blocköverskridande överenskommelser om skolan. Det behövs ordning och reda, inte bara i klassrummen, utan också i skolpolitiken. När vi erbjuder detta möts vi ständigt av kalla handen. Vi ställer upp på regeringens förslag om betyg från årskurs sex men vi kommer aldrig att ställa upp på betyg från årskurs ett. Vi kan inte förstå värdet av att stämpla sexåringar som underkända.

Just som de största ungdomskullarna på decennier gick ut gymnasiet avbröt den borgerliga regeringen utbyggnaden av högskolan. Nu bygger man tillfälligt ut över valåret 2010. Det duger inte.

En bra arbetsmiljö ger bättre arbetsro, så även i skolan. Många skolor runt om i länet är slitna och omoderna och behöver rustas upp. Samtidigt är var tionde byggnadsarbetare arbetslös. Vi föreslår ett utbyggt rot-avdrag om 600 miljoner kronor, ett skol-rot, som gör det möjligt att rusta upp 600 skolor i landet.

Valet i höst är ett vägval för kvinnor och män, barn och unga. Det handlar om vilken färdriktning vi ska ta tillsammans. Ska vi investera i kvaliteten i skolan eller låta pengarna gå till ytterligare skattesänkningar till dem som redan har?

Pia Nilsson

riksdagsledamot (S) från Sala

Olle Thorell

riksdagsledamot (S) från Surahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel