Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S+V+MP: Den borgerliga regeringen försämrar för landsbygden

Sämre samhällsservice är vad vi har att se fram emot sedan riksdagen den 22 juni fattat beslut om en ny postlag. Det är ett slag framförallt mot alla som lever och verkar i mindre orter på landsbygden och i skärgårdar.

Postens uppdrag innebär att alla i hela landet snabbt och säkert ska kunna skicka och ta emot post till samma pris.

Alliansregeringen säger att de vill öka mångfald och konkurrens på postmarknaden. Men de drömmer om en marknad på ett område där det inte finns förutsättningar för en marknad. Stordriftsfördelarna på postområdet är så betydande att det aldrig blir den mångfald av företag som regeringen naivt föreställer sig.

Vi pratar om en grundläggande samhällsfunktion i ett land med betydande geografiska skillnader mellan regionerna, där man inte utan vidare kan sälja ut de lönsamma delarna av posten och sedan inte inse att det får negativa konsekvenser.

Det kostar att tömma brevlådor och dela ut post i hela landet. Marknaden kommer kanske att klara av det i storstäderna. Men hur blir det för boende och företagare i regionen?

Posten kan i dag sköta sitt samhällsuppdrag utan statlig ersättning tack vare att de har kunnat behålla en rimlig andel av de lönsamma postmarknaderna. Nu försämras den möjligheten. Hur ofta kommer boende längs lantbrevbärarlinjerna att få sin post framöver?

Den enda garantin för en fortsatt bra postservice för alla i hela landet är att ge Posten ett tydligt nationellt ansvar. Det vägrar regeringen göra. Det är anmärkningsvärt eftersom det strider mot intentionen i EU:s postdirektiv.

Vi tror att regeringen vill sälja ut Posten. Den nya postlagen och viljan att privatisera hotar att leda till försämringar i en samhällsservice som är nödvändig för såväl företag som medborgare i landets alla delar.

Lagen är ytterligare ett svek mot landsbygden. Maud Olofsson bevisar än en gång att hon inte spelar med öppna kort när hon pratar om att främja landsbygden. Det påminner mest om bluffpoker. I längden kommer utarmningen av samhällsservicen att leda till färre företag och därmed färre jobb på många mindre orter.

Vi som verkar för en bra brevservice för alla i hela landet sade nej till den föreslagna postlagen och en privatisering av Posten. Vårt alternativ är att Posten Norden behåller ansvaret för den samhällsomfattande brevservicen och att riksdag och regering skapar nya förutsättningar för Postens framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel