Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S+V+MP: Misslyckandet med fas 3 är totalt

Återigen diskuteras regeringens misslyckade arbetsmarknadspolitik i medierna.

SVT:s Uppdrag granskning har synat fas 3 och funnit att nästan hälften av alla jobb i den så kallade jobbgarantins fas 3 är ordinarie arbetsuppgifter. Deltagarna i fas 3 utnyttjas av arbetsgivarna som vanlig arbetskraft och får betalt i slavlöner, 80 procent av a-kassan.

I Västerås är 545 personer i fas 3. Samma tid i fjol var det 300. Det är en ökning på ett år med cirka 80 procent. Statistik på hur många av dem som befinner sig i fas 3 som får försörjningsstöd har inte Arbetsförmedlingen.

Faktum kvarstår dock att för varje dag som går hamnar de allt längre från den reguljära arbetsmarknaden.

Vi rödgröna vill att de arbetsmarknadspolitiska insatserna ska bygga broar tillbaka till arbete. De som finns i fas 3 hade kommit snabbare i arbete om regeringen hade investerat i utbildning, kompetensutveckling, praktik och genom stöd till anställningar med riktiga avtal.

Frågan är: Blir man mer anställningsbar genom att delta i fas 3?

Ingenting tyder på det. Inte ens Arbetsförmedlingen tror på det. Enligt uppgift undviker Arbetsförmedlingen att låta unga personer gå över in i fas 3 just på grund av de inlåsningseffekter som åtgärden innebär. Är inte det ett underbetyg till fas 3?

Vi kan konstatera att även om värmen har återvänt efter en lång vinter är det ett fortsatt kallt sam-hälle vi lever i.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel