Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Västerås kan bli nav för hållbar utveckling

Annons

När denna mandatperiod började var vi flera som hade förhoppningar om att frågan om regioner skulle ta steg framåt. Frågan innehåller allt från hur vi bättre samordnar sjukvårds-, trafik- och arbetsmarknadspolitiken till hur olika myndigheter på ett bättre sätt kan samordna sina arbetsuppgifter och hur vi på bästa sätt använder våra skattepengar. När väl beslut i Västmanland ska fattas om regional tillhörighet så är detta ett beslut som ska fattas av landstingsfullmäktige.

För den församlingen är inte detta någon ny fråga. Där ligger en S-motion, inlämnad av mig och Glenn Andersson från förra året, om att utreda förutsättningarna för att bilda ett regionförbund. Frågan återfinns alltjämt i vår alternativa landstingsplan sedan flera år. Men från de styrande är det bara tyst.

Vill Västerås och Västmanland ta sitt ansvar för ledarskapet i Mälardalen när Sverige indelas i större regioner? Jag tror på Västerås och vårt läns förmåga att bilda ett nav för hållbar tillväxt och utveckling i vår del av landet.

Om inte vi tar på oss denna ledartröja så kommer någon annan att göra det och vi har bara att följa med. Detta tror inte jag är en bra utveckling för varken Västerås eller Västmanlands län. Motionen som vi lämnat in till landstinget lyfter frågan om regionförbund. Jag ser detta som ett första steg av samordning där storregioner är en fortsättning som knackar på dörren.

Senast frågan om regionförbund utreddes skedde det tillsammans av landstinget Västmanland och Västmanlands kommunförbund 2004. Den utredningen kan till stor del ligga till grund för ett nytt ställningstagande. Utredningen pekade på ett antal motiv för bildandet av ett regionförbund och där finns flera arbetsuppgifter som fortfarande skulle vara aktuella:

Ÿ Utarbeta program för länets utveckling.

Ÿ Samordna utvecklingsinsatser.

Ÿ Besluta om användning av statliga medel för regional utveckling.

Ÿ Prioritera bland infrastrukturåtgärder, länsplaner för regional infrastruktur.

Ÿ Internationell verksamhet, omvärldsbevakning.

Ÿ Samordna eftergymnasial utbildning, forskning och utveckling efter regionens behov.

Ÿ Verka för regionala näringspolitiska insatser.

Ÿ Regional samordning och bevakning av arbetsmarknadsfrågor, miljöfrågor samt kommunikationsfrågor.

Tidigare utredningar skulle underlätta arbetet med en ny utredning, där vi behöver väga in och ta hänsyn till i dag rådande förhållanden inom och mellan våra kommuner och landsting och dess omvärld. Landstingsstyrelsens ordförande Thomas Högström (M), har valt att stänga debatten i landstinget genom att inte låta frågan utredas före valet.

Genom att gå till val utan att ha visat vad han tycker i frågan och pröva detta i en debatt i landstinget, visar han prov på ett ledarskap jag hoppas vi ska kunna ersätta med ett nytt som tror på Västmanland som ledande i den regionbildning som snart är här.

Men för detta krävs ett regionalt ledarskap. Jag har länge tyckt att landstinget ska anta en tidsplan för hanteringen av denna fråga. Det skulle tvinga partierna till en lösning. Ett förverkligande av ny region kan troligen ske tidigast i samband med valet 2014. Fram till dess är ett regionförbund en bra lösning och ett klokt förhållningssätt.

Genom att inte låta frågan ligga i träda behåller vi även en annan spännande möjlighet som jag tidigare hävdat. Nämligen den att Västerås ska kunna bli säte för administrationen i en framtida regionbildning. Det borde vara en rimlig ståndpunkt för Västerås och Västmanlands politiker att sluta upp kring, även om det är valår.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel