Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Västmanlands ungdomar kan inte vänta

I sin första regeringsförklaring lovade Fredrik Reinfeldt att ”fler människor som kan och vill arbeta ska också ha möjligheter att försörja sig genom eget arbete”. Hur har det gått? Jo, med facit i hand ser vi att utvecklingen är den rakt motsatta. 100 000 jobb har försvunnit. Långtidsarbetslösheten har mer än fördubblats. Ungdomsarbetslösheten på nära 30 procent är en av Europas högsta. Regeringen Reinfeldt sviker de unga

I dag besöker Fredrik Reinfeldt Västerås. Välkommen till verkligheten, statsministern, säger vi! Nya kullar studenter har nyligen lämnat gymnasierna runt om i Västmanland med nyvunna idéer och kunskaper. Många av dem kliver rakt ut i arbetslöshet. I Västmanland är närmare 1 000 ungdomar arbetslösa och en tredjedel av dem är långtids-arbetslösa. Endast fem ungdomar har yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. I Västerås har antalet långtidsarbetslösa ungdomar ökat med närmare 40 procent på bara ett år. Vilket besked har Reinfeldt till dem? Västmanlands ungdomar kan inte vänta.

Förra veckan larmade Socialstyrelsen och Ungdomsstyrelsen om att ungdomars livsvillkor kraftigt har försämrats under den borgerliga regeringen. Det är ingen kriseffekt utan beror på regeringens politik. Genom medvetna beslut har regeringen steg för steg försämrat unga människors inträde i vuxenlivet. Under mandatperioden har aktiva utbildningsinsatser bantats ned trots att ungdomskullorna är rekordstora. Andelen ungdomar som börjar på högskolan har sjunkit. Många unga möter återvändsgränder. Ett aktivitetsförbud har införts: unga arbetslösa får nu vänta i tre månader på att över huvud taget få en aktiv insats från arbetsförmedlingen. Bara en av tio arbetslösa ungdomar får en åtgärd som kan tänkas leda till jobb.

Medan Fredrik Reinfeldt far land och rike runt och pratar bort ungdomsarbetslösheten som en ”skapad synvilla” ökar socialbidragsberoendet bland unga. I åldersgruppen 20-24 har socialbidragen ökat med 22 procent bland män och 16 procent bland kvinnor. Antalet långvariga biståndstagare 16-29 procent har ökat med nära 14 procent.

Vi vill vända utvecklingen: Ungdomar i Västmanland och runt om i Sverige förtjänar en aktiv jobbpolitik. De kan inte vänta.

w Vi vill sänka arbetsgivaravgiften för små och medelstora företag så att de kan anställa och växa. Vi tar bort hela arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös ung person.

w Vi investerar i snabbtåg, infrastruktur och gröna jobb. Det stärker möjligheten att pendla till de jobb som växer fram.

w Vi investerar i nya hyresrätter så att unga kan flytta till de nya jobben. Vi utvidgar rotavdraget och inför ett statligt investeringsstöd nya bostäder.

w Vi stärker kvaliteten i välfärden, i skola vård och omsorg. Det skapar jobb. Vi inför trainee i välfärden så att kommuner kan anställa unga och planera för generationsväxlingen.

w Vi avskaffar aktivitetsförbudet på arbetsförmedlingen så att unga kan få praktik och utbildning från den första arbetslösa dagen. Långtidsarbetslösa unga som saknar fullständig gymnasieutbildning ges rätt att komplettera sina studier genom vårt Ungdomslyft.

w Vi investerar i 100 000 nya jobb-, utbildnings- och praktikplatser och riktar 20 000 av dessa till unga. Det ger företagen bättre möjligheter att växa – och gör det lättare för människor att ta de nya jobb som växer fram.

Vi går till val på en politik för fler jobb, nya möjligheter och minskade klyftor. Fler jobb och bättre utbildningsmöjligheter för unga bygger Västmanland och Sverige starkt. Sverige ska vara ett möjligheternas land för alla – också för de unga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel