Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi har kontrollerat Carema

Carin Lidman (S), ordförande i äldrenämnden, är inte oroad av rapporterna om vanvård på Caremas äldreboenden i Stockholm. ”Vi har gjort uppföljningar på de två boendena i Västerås och känner oss rätt lugna”, säger hon.

I Västerås driver Carema Trumslagarbackens äldreboende och Pettersbergs gruppboende. Nu, efter rapporter om vanvård på två äldreboenden i Stockholm planeras en träff mellan tjänstemän från Västerås stad och Carema.

Socialstyrelsen har också beslutat att granska hur kommunerna kontrollerar kvaliteten på äldreboenden.

– Vi har redan en plan för uppföljning och utvärdering av våra äldreboenden, säger Carin Lidman.

När ett vårdföretag har i uppdrag att driva ett äldreboende görs en kontroll efter 6–12 månader. Innan beslut fattas om förlängning görs ännu en kontroll. Den går till så att tjänstemän från kommunen besöker boendena, går igenom dokumentation och samtalar med personal och de boende,

Har det framkommit klagomål mot Carema?

– Vid en uppföljning i slutet av 2010 kom en del brister fram, inga allvarligare saker. Då fick Carema ett års förlängning i stället för två. Senare redovisades att företaget uppfyllde kraven.

Carema har avtal till 31 januari 2013.

Har ni krav på hur mycket personal äldre-boendena ska ha?

–Inte krav på ett visst antal personer. Vi kräver att vården ska vara säker och god med hög kvalitet. Hur mycket personal det ska vara avgör vårdföretaget.

Carin Lidman välkomnar S-ledaren Håkan Juholts krav på att Socialstyrelsen ska granska alla Caremas äldreboenden.

– Bara bra om det blir ytterligare en granskning. De är välkomna.