Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi hotar inte de äldres valfrihet, vi vill utveckla den

Bengt-Åke Nilsson (FP) tar till skrämseltaktik. Vi socialdemokrater hotar inte valfriheten för äldre. Däremot vill vi utveckla den. Vi vill ha verklig valfrihet, inte bara att man ska kunna välja vilken utförare eller företag som sköter hemtjänsten.

Som äldre ska man kunna få vara med och styra över vad man vill ha hjälp med, när man ska få hjälp och vem man släpper in i sitt hem. Frågan om ökat brukarinflytande drev vi redan under förra mandat-perioden i Västerås.

Ett stort problem är att många äldre upplever att det är alltför många olika som kommer hem till dem. Kontinuitet är viktigt för tryggheten men också för vårdens kvalitet.

Vi socialdemokrater vill under nästa mandatperiod verka för en kvalitetshöjning inom hemtjänsten. Det handlar om att våra äldre ska få bra vård och omsorg, men också om att klara rekryteringen av kompetent och utbildad personal. Därför vill vi ställa högre krav på utförarna av hemtjänst. De ska kunna erbjuda sina anställda heltid, schysta arbetsvillkor och vidareutbildning.

I den rödgröna budgetmotionen som presenterades förra måndagen görs en storsatsning för att skapa heltidsanställningar i kommunerna. Detta innebär en högre kontinuitet bland personalen, en riktig kvalitetshöjning. Den rödgröna budgeten innebär också att Västerås kommun får 92 miljoner kronor mer än i alliansens budgetförslag. Pengar som går direkt in i välfärden.

En röst på Socialdemokraterna är en röst för ökad välfärd och höjd kvalitet.

Parbogarantin, som Ylva Johansson nämnde i sitt förstamajtal, är ett socialdemokratiskt initiativ som hon drev under sin tid som äldreminister. I Västerås infördes möjlighet för ens partner att flytta med till ett särskilt boende under förra mandatperioden då äldrenämnden leddes av Socialdemokraterna.

CARIN LIDMAN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel