Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi satsar hellre fem miljarder kronor på utbildning än på sänkt krogmoms

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv. För att företag och organisationer ska kunna utvecklas och växa måste de kunna rekrytera personal med rätt kompetens. Därför föreslår vi stora investeringar på utbildning.

Vårt budgetförslag innebär 150 fler studieplatser på Mälardalens högskola. Investeringar och fler utbildningsmöjlig-heter innebär en skarp kontrast till regeringens minskande ambitioner och ransonering av högre utbildning.

Regeringen lägger en våt filt över den regionala utvecklingen och avstår från att investera i det som bygger Sverige starkt. I stället väljer den att satsa drygt fem miljarder kronor på sänkt krogmoms.

För oss är valet enkelt. Vi väljer att investera fem miljarder kronor i utbildning som rustar Sverige starkt för framtiden.

Utbildning lönar sig på alla sätt, för såväl den enskilde som samhället. Den enskilde får högre lön, lägre risk för arbetslöshet och bättre hälsa. Samhället investerar i utbildning och får tillbaka mångdubbelt i tillväxt och utvecklingskraft.

Sverige behöver ett nytt kunskapslyft, för både unga och äldre. I vårt budgetförslag investerar vi därför i 36 000 fler studieplatser för 2012. Det innebär fler möjligheter inom vuxenutbildningen, inom folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Samtidigt satsar vi på ett korttidsstudiestöd som gör det ekonomiskt förmånligare att studera.

Vår ambition är att Sverige ska bli en kunskapsbaserad ekonomi. Vi delar Globaliseringsrådets bedömning att en växande andel av jobben på svensk arbetsmarknad kommer att kräva en högre utbildning. Därför måste Sverige vara ett av de länder i världen som har den högsta andelen välutbildade. Därför kan vi inte acceptera regeringens kraftfulla neddragningar av antalet högskole- och yrkeshögskoleplatser.

Vi föreslår i stället en långsiktig investering i både högskola och yrkes-högskola, i hela landet. Det behövs fler utbildningsmöjligheter.

Vi gör också en kvalitetssatsning som innebär att studenterna kan få mer lärarledd undervisning och utökar också möjligheterna till praktik i högskolan.

Möjligheterna till jobb, tillväxt och nya innovationer behöver utvecklas i hela Sverige. Fler utbildningsmöjligheter på Mälardalens högskola är en viktig del i den utvecklingen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel