Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi vill införa hälsokontrollför alla länets 40-åringar

Annons

Utvecklingen inom medicinsk teknik, vård- behandlingsmetoder, mm går med en otrolig hastighet. Välfärdssjukdomarna ökar. Vi kan göra mer och mer för våra medborgare. Till detta krävs resurser. Resurserna är begränsade vilket gör att de måste nyttjas så effektivt som möjligt.

Det räcker dock inte med effektiv resursanvändning, det förebyggande insatserna måste också intensifieras. Välfärdssjukdomar går att förebygga med insatser i tid. Ju fler personer med risk att utveckla långvarig eller livshotande sjukdom, som upptäcks i god tid, och därmed kan förebyggas, desto mer resurser frigörs till de patienter som är i behov av avancerad och/eller långvarig behandling.

I slutet på 1990-talet och början av 2000-talet genomfördes i landet ett flertal projekt i syfte att minska hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes mm. I Västra Gästrikland inbjöds alla 40-åringar till hälsokontroll med provtagning, mätning, beräkning av riskpoäng samt hälsosamtal.

Uppföljningen visade att 10 procent hade så allvarlig risk att de omgående hän-visades till sjukvården. 40 procent var så riskbelastade att de var i behov av stöd och hjälp för att ändra sina vanor. Majoriteten av dessa var inte kända av sjukvården tidigare men fick nu adekvat hjälp innan de utvecklat komplicerade och långvariga sjukdomar.

Uppföljningen visade också att det tar tid att förändra sina vanor men 27 procent av männen och 19 procent av kvinnorna hade slutat röka efter ett år.

Vi socialdemokrater vill införa hälsokontroll för alla länets 40-åringar. Att vi valt just 40-åringar beror på att de är en grupp som kommit en bit på väg i yrkeskarriären, befinner sig mitt i livet och har barn som börjar bli vuxna.

Det är med andra ord en grupp som har förutsättningar att vara öppna för livsstilsförändringar som kan leda till en bibehållen god hälsa och livskvalitet samt att resurser frigörs till dem som har stort behov av sjukvård.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel