Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi vill vässa Västerås till att bli miljövänligast i landet

Vi vill att Västerås ska bli den miljövänligaste staden i landet och Mälardalen den renaste dal där människor lever och verkar.

Det är ett högt ställt mål, men vi vet att det är möjligt om viljan finns.

En bättre miljö kommer inte gratis. Men gör vi inget kommer det att stå oss dyrt. De val vi gör i dag påverkar kommande generationer i tusentals år. Var och en har vi ett ansvar för de val vi gör i vardagen och som politiker har vi ett särskilt ansvar för de beslut vi fattar.

Tillsammans med västeråsarna, miljö-intressen, naturföreningar och andra har vi socialdemokrater tagit fram ett program för hur vi vill göra Västerås miljö bättre.

En av de viktigaste miljöinvesteringar vi står inför är Mälarenergis framtid. Vi vill att Mälarenergi ska fortsätta att ägas och drivas av kommunen. Vi tänker aldrig medverka till att västeråsarnas energibolag säljs ut till vinstintressen. Vi anser att vi måste kunna påverka inriktningen och miljön, men även prissättningen.

Att så många som möjligt väljer fjärrvärme till sina hus är bra för en effektiv energianvändning. Men för att det ska vara ett bra miljöval måste även bränslena i kraftvärmeverket ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Kolet, torven och oljan ska bytas ut mot bränslen som är miljövänligare.

Vi måste också våga investera i nya energikällor. Därför vill vi satsa på solenergi och utnyttja stadens tak till det. Energieffektiviseringen både i hushåll, företag och i affärslokaler kan bli bättre. Där kan stora vinster göras.

I Västerås har vi tidigt utvecklat biogasproduktionen och biogasanvändningen i kollektivtrafiken. Det ska vi fortsätta med. Västerås kommun har kommit långt när det gäller att återanvända och återvinna avfall. Vi kan vässa oss ännu mer inom exempelvis den kommunala förvaltningen och på företag.

Att minska bilåkandet i Västerås är en utmaning. Men vi är beredda att ta oss an den. Vi vill satsa på kollektivtrafiken. För att det ska bli mer attraktivt att åka buss måste turtätheten bli bättre och framkomligheten större. Vi vill också utreda anropsstyrd kollektivtrafik för landsbygden.

Ett arbete har påbörjats med att se över hur fler ska lockas att ställa bilen och ta bussen. Vi tror på det. Det kommer kosta, men i längden blir vi alla vinnare.

Västerås är en cykelstad. Det ska den fortsätta att vara. Utbyggnaden av cykelvägar också med belysning ska fortsätta. De cykelvägar som finns ska underhållas. Även vintertid.

Sjöfart är ett förhållandevis miljövänligt sätt att transportera gods. Därför tänker vi fortsätta satsningen på att Västerås ska ha en attraktiv hamn.

Västerås har ett unikt läge vid Sveriges tredje största sjö. Det ska märkas att Västerås är Mälarstaden. Men då måste vi också vara rädda om Mälarens vatten genom effektivare avloppsrening och åtgärda nedsmutsande dagvattenutsläpp. Vi vill bygga ihop Västerås city med Mälaren, genom bland annat vattenspel och fontäner.

Naturreservaten i Västerås kommun har en unik Mälarnatur. Här finns djur och växter som vi ska värna om. Därför ska naturreservaten vara välskötta och tillgängliga för västeråsarna. Såväl Björnön, som Asköviken och Ängsö. Vi socialdemokrater anser att kommunen ska fortsätta att ge bidrag till skötseln. Det gäller också de stadsnära skogarna som är viktiga gröna lungor och områden för vila, återhämtning och motion för Västerås invånare.

Som kommun kan staden göra mycket för att påverka miljön genom upphandlingar. Här kan Västerås kommun bli bättre. Vi vill att det ställs tydliga miljökrav i alla upphandlingar. Vi vill öka andelen mat som helst är både ekologisk och närproducerad, som serveras på förskolor, skolor och inom äldreomsorgen.

Vi är beredda att tillsammans med västeråsarna ta vårt ansvar för att Västerås ska bli landets miljövänligaste stad.

Ulla Persson

Anders Teljebäck

Carin Lidman

Staffan Jansson

Gabriel Wikström

kandidater i valet till Väserås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel