Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I den östra delen av tropiska Stilla Havet förekommer vart 4-7 år det välkända fenomenet "El Niño" (pojken).

Annons

I vanliga fall blåser vindarna mot väst, dvs mot Australien, och drar det varma ytvatten med sig, medan ytvattnet i närheten av Sydamerikas kust är kallt. Tack vare detta blir vattnet vid kusten näringsrikt och fisket är rikt i området.

El Niño bildas då tryckförhållandena i atmosfären ändras, vilket leder till ändringar i vindriktningen. Detta medför att det kalla djupvattnet inte kommer upp, utan i stället drar varmt ytvatten in mot Sydamerikas kust och detta leder till att temperaturen ökar i området och i ytvattnet med några grader.

Klimatet vid Sydamerikas kust, norra Mexiko och Kalifornien förändras kraftigt med mycket regn och i vissa fall svåra naturkatastrofer. I en by vid Perus kust registrerades 2387mm/år regn (i vanliga fall 50 mm/år) och i Kalifornien dog ca 2000 personer 1982-83 och flera miljoner förlorade sin bostad.

På andra sidan Stilla havet råder rakt motsatta förhållanden, kraftig minskad nederbörd eller torka och skogsbränder. I Australien blev torkan så kraftig 2007 att floder hade så låg vattennivå att det knappt räckte till dricksvatten. I Europa finns mindre klara samband. Det är möjligt att orkanen Gudrun 2005 hade något samband med El Niño.

Annons