Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bildas El niño

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

I den östra delen av tropiska Stilla Havet förekommer vart 4-7 år det välkända fenomenet "El Niño" (pojken).

I vanliga fall blåser vindarna mot väst, dvs mot Australien, och drar det varma ytvatten med sig, medan ytvattnet i närheten av Sydamerikas kust är kallt. Tack vare detta blir vattnet vid kusten näringsrikt och fisket är rikt i området.

El Niño bildas då tryckförhållandena i atmosfären ändras, vilket leder till ändringar i vindriktningen. Detta medför att det kalla djupvattnet inte kommer upp, utan i stället drar varmt ytvatten in mot Sydamerikas kust och detta leder till att temperaturen ökar i området och i ytvattnet med några grader.

Klimatet vid Sydamerikas kust, norra Mexiko och Kalifornien förändras kraftigt med mycket regn och i vissa fall svåra naturkatastrofer. I en by vid Perus kust registrerades 2387mm/år regn (i vanliga fall 50 mm/år) och i Kalifornien dog ca 2000 personer 1982-83 och flera miljoner förlorade sin bostad.

På andra sidan Stilla havet råder rakt motsatta förhållanden, kraftig minskad nederbörd eller torka och skogsbränder. I Australien blev torkan så kraftig 2007 att floder hade så låg vattennivå att det knappt räckte till dricksvatten. I Europa finns mindre klara samband. Det är möjligt att orkanen Gudrun 2005 hade något samband med El Niño.