Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev två hopbyggda sommarstugor ett drömhus vid Storsjön – "Här behövs inga tavlor på väggarna"

Vid Storsjön i Forsbacka i Gävle har två sommarstugor byggts ihop till en rymlig och modern villa.
– Här behövs inga tavlor på väggarna när vi har naturen utanför fönstret, säger Maria Nordlander.

TV: Följ med in i huset med vacker sjöutsikt.

Heliga landet i Forsbacka känns som en välbevarad hemlig plats. Bostadsområdet ligger vid en återvändsgata med minimal trafikgenomfart. Men här är det sagolikt vackert med lövträd i alla höstens färger. Intill Storsjön i en stor villa bor Maria Nordlander och sambon Johan. Villan är ursprungligen två sommarstugor. Den tidigare ägaren byggde ihop de stvå små husen med ett mittparti. Husets 210 kvadratmeter är därför lite annorlunda disponerade med trappor i båda ändar av huset.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse när vi flyttade hit. Jag har alltid drömt om att någon gång få bo vid vattnet, säger Maria Nordlander.

För fem år sedan träffades Maria och Johan via en dejtingsajt.

– Det var verkligen en perfekt matchning, säger hon och skrattar.

Maria har tre barn och Johan två. De behövde ett större ställe för att alla skulle få plats.

– När det här huset kom ut till försäljning åkte vi och tittade. Läget och naturen var det vi föll för.

Så fort jag kommer hem åker axlarna ned och jag känner mig lugn.

Huset blev deras. Paret avsatte en månad till att renovera ytskikten i alla rummen och bygga om köket och badrummet innan de flyttade in för fyra år sedan. Inredningen är ljus och enhetlig.

– Vi gjorde allt vi kunde själva och till resten anlitade vi snickare.

Basen är vit med inslag av svart, grått och brunt.

– Jag har alltid gillat naturfärger och har hittat min stil.

Hunden Zigge verkar stortrivas i huset. Han hoppar upp i soffan och slår sig till ro i ett hörn och kikar ut genom fönstret.

– Så fort jag kommer hem åker axlarna ned och jag känner mig lugn. Det är en stor kontrast att komma hem efter de intensiva arbetsdagar som jag och Johan har, där vi träffar många människor dagligen. Då är det skönt att få landa hemma i sin egen lugna bubbla, säger Maria som arbetar som produktionsledare på Göransson Arena.

TV-rummet ligger mitt i huset och binder ihop de två husen. Rummet har stora fönster med fantastisk utsikt mot sjön.

– Här inne behövs inga tavlor när vi har den vackra naturen utanför fönstret, säger Maria och nickar mot utsikten utanför.

– Sjöutsikten är väldigt rogivande. När jag skjuter upp dörrarna är fåglarna allt som hörs. Det är kul att titta på olika sjöfåglar som häger, sjödopping och fiskgjuse.

Områdets bibliska namn: Heliga landet kommer av att baptistförsamlingen lät döpa sina medlemmar vid en långgrund strand i närheten runt förra sekelskiftet. Senare, en bit in på 1900-talet blev det sommarstugeområde för bruksarbetarna i Forsbacka.

– Det är fantastiskt att få bo här, säger Maria.

Hemma hos Maria och Johan finns gott om platser för att koppla av och njuta av utsikten.

Köket har både en gammal vedspis och en kamin som skapar hög trivselfaktor.

I skarven mellan köket och den öppna matsalsdelen står ett ståtligt skåp som Marias pappa köpt på loppis och som Maria målat vitt.

– Jag vill inte samla på mig en massa saker. De saker som vi har är sådant som har känsla och betydelse för oss. Jag köper sällan nya saker.

– Det mesta kan man göra om ganska enkelt. Jag brukar till exempel sy kuddfodral och min mamma har sytt överdragen till matsalsstolarna.

Kryssborden som står i köket och matsalen är snickrade av Johans pappa av ett gammalt stallgolv som Maria och Johan tagit tillvara på.

– De kan även ställas ihop om vi vill ha ett långbord.

Maria har tidigare bott i Asien, två år i Malaysia och två år i Thailand. Därifrån har hon en del föremål och möbler, bland annat ett nätt vitrinskåp som sitter på väggen och ett bastant golvskåp.

– Skåpet köpte jag på en marknad och fraktade hem det på en mopedtaxi. Vilken historia det var, säger hon och skrattar.

Överallt i huset finns smarta och diskreta förvaringslösningar.

– Jag gillar att planera och organisera, förklarar hon.

Den rymliga villan blir allt rymligare allteftersom barnen flyttar hemifrån.

– Det är bara naturligt att barnen flyttar och är man beredd på det känns det okej. Min äldsta flyttade hemifrån redan på gymnasiet. Min uppgift som förälder är, enligt mig, att få barnen att växa upp, bli trygga och självständiga. Men visst kan det kännas tomt ibland.

När det gäller huset har Maria och Johan inga stora projekt kvar.

– Nu är vi klara. I somras byggde vi en carport, det var det sista projektet vi hade. Nu har vi bara underhållet att tänka på och massor med tid att njuta av den här platsen.

Maria Nordlander

Ålder: 46 år.

Gör: Produktionsledare på Göransson Arena i Sandviken.

Familj: Sambon Johan Tunhult, Ronja, 19 år, Carl, 16 år, Adam, 25 år, Moa, 21 år, Emma, 13 år och hunden Zigge samt katten Pysen.

Intressen: Jobbet ger mig mycket energi, träning, hälsan, barnen och att vara ute i naturen.

Om villan: 210 kvadratmeter i två plan.

Läs även: Nu flyttar hockeykungen Andreas Dackell – följ med in till paradvillan i Villastan

För Plus-kunder och prenumeranter: Familjen bytte stort hus mot trångboddhet: "Vi har en helt annan livskvalitet nu"