Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev vedklabben julklapp

Artikel 40 av 44
Julen 2016
Visa alla artiklar

Från enkel gåva till masskonsumtion. Julklappen har haft många ansikten genom historien.

Museiintendent Merit Åhs Janbrink håller upp en vedklabb med en elak vers, föregångaren till dagens julklappsrim. Under bondesamhället var skamgåvan ett uppskattat julspratt bland landsbygdens ungdomar.

– Man klappade på dörren, slängde in ett vedträ med en ekivok vers eller ett rim och försökte komma undan innan mottagaren såg vad man skrivit, berättar Merit.

Den som blev tillfångatagen kunde ha turen att få komma in i stugan och få sig något gott att äta. En bit mat var en julgåva så god som någon.

Det var först på 1700-talet som inslagna julgåvor började dyka upp, då i herrgårdsmiljöer och med bocken som utdelare.

– Han var lite bråkig. Fick han inte godsaken kunde han börja stångas. Det var med skräckblandad förtjusning man släppte in honom.

Vår moderna julklapp är ett resultat av många skilda traditioner.

Något har klappen säkerligen att göra med de tre vise männens gåvor till Jesusbarnet. Under medeltiden och framåt har vi även gett nyårsgåvor. Sedan har det förstås sett lite olika ut för herrskap och tjänstefolk.

I Arboga museums julutställning är kontrasten mellan grosshandlare Öhrströms pampiga våning från 1800-talets mitt och bondens stuga slående.

– Familjen Öhrström hade mycket julklappar till barnen medan tjänstefolket kanske fick en bit tyg att sy en ny kjol av. Traditionen var även att fattiga som knackade på dörren fick en julgåva.

I stugan på landsbygden intar julhögarna en central plats på bordet. Både barn och tjänstefolk kunde få en julhög att hushålla med under julhelgen. Den bestod av ett bröd av varje sort från julbaket. Ibland toppad av en kringla, en lussekatt, lite smör och ett äpple.

Idag har tomten intagit en så självklar plats som gåvoutdelare att det är svårt att se honom bli utkonkurrerad.

Men på andra sidan sundet finns det gott om kandidater. Museets praktikant Heiko Arens har sina rötter strax utanför Tyska Hannover.

– Hos oss kommer en ängel som heter Christkind och lämnar presenter. Hon brukar även dyka upp i samband med julmarknader och finns som pynt att hänga i granen. Det är lite som Sveriges Lucia.

St Nicolaus, som tillsammans med gårdstomten, resulterat i vår svenska jultomte, dyker upp redan 6 december.

– Då putsar alla små barn och vuxna barn sina skor och ställer dem framför barnkammardörren. På morgonen har Nicolaus lagt choklad i skorna. Jag har tur som har storlek 46!

Årets julklapp de senaste 10 åren

2016 Virtual Reality-glasögon

2015 Robotdammsugaren

2014 Aktivitetsarmbandet

2013 Råsaftcentrifugen

2012 Hörlurarna

2011 Den färdigpackade matkassen

2010 Surfplattan

2009 Spikmattan

2008 En upplevelse

2007 GPS-mottagaren

2006 Ljudboken

HUI Research, tidigare Handelns Utredningsinstitut, har sedan 2008 utsett årets julklapp. För att en produkt ska kunna bli utsedd måste en eller flera av följande kriterier uppfyllas:

• Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.

• Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal.

• Produkten ska representera den tid vi lever i.