Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir det rent – utan ränder

Det går snabbt när proffsen Marianne och Ivan putsar fönster – och visst har de en del knep att dela med sig av.

Nu när vårsolen har slösat med både ljus och värme syns det också hur smutsiga fönstren har blivit över vintern.

Att plocka fram fönsterputsargrejerna är kanske inte drömnöjet för de flesta av oss, men det finns knep som underlättar jobbet.

– Först och främst tycker jag att man ska satsa på riktiga verktyg, säger Ivan Pleinadius, grundare av Putsarkungen i Västerås, och ställer ner den ljus- gröna hinken på golvet i företagets lunchrum.

Han och sambon Marianne Pettersson, företagets vd, har precis kommit tillbaka från Uppsala där de har putsat fönster under hela förmiddagen.

De har lovat att ge oss några tips på hur man får vårfönstren rena och snygga – och helt utan ränder.

Ivan böjer sig ner och tar upp fönsterskrapan och det han kallar påläggare.

– Det här kan alla köpa i fackhandeln där det säljs städmaterial. Ofta säljs det som ett kit, och att ha riktiga grejer underlättar absolut jobbet.

Sedan några år tillbaka har Ivan och Marianne bytt ut diskmedlet mot fönstersåpa.

– Tidigare körde vi med Yes, men alla diskmedel innehåller olja för att det inte ska torka ut händerna. Oljan lägger sig som en hinna på rutan och sedan fastnar damm och ludd där.

Ivan böjer sig ner över hinken igen och doppar ner påläggaren. Har man ingen sådan går det förstås även att använda en mjuk svamp.

– Stryk av överflödigt vatten, det behöver inte vara så blött, säger han och drar med fingrarna över sudden.

Han gnor ordentligt över rutan och ser till att det blir riktigt rent.

Därefter blöter han ned fönsterskrapan, som han håller i andra handen, mot sudden. En torr skrapa riskerar nämligen att ”hugga fast” i rutan, och då har man genast en rand där.

– Sedan drar man skrapan horisontellt, lite vinklad nedåt, så att vattnet skjuts åt det hållet. Jag håller alltid påläggaren längst ned, då fångar den upp vattnet så att det inte droppar på golvet.

Nästa tag med skrapan tar han lite omlott över det torra området för att undvika vattenränder. Blir det ändå ränder beror det förmodligen på att gummit är slitet i kanterna.

– Då är det dags att byta. Men man kan först testa med att ta loss gummit och vända det, då brukar det fungera ett tag till.

När hela fönstret är rent och torrt tar han en bomullstrasa och torkar längs rutans kanter.

– Sedan är det klart. Man ska inte torka efter med trasa eller tidningspapper på rutan, det blir inte renare än så här.

Har man missat en fläck är det bättre att börja om.

– Men man behöver inte ta hela fönstret då, börja där fläcken är, tvätta rent och dra skrapan därifrån.

Putsartricks

Ivan Pleinadius och Marianne Pettersson, med firman Putsarkungen, är rutinerade putsare. Förutom att de jobbar med det tävlar de också i fönsterputsning. Det här är några av deras tips till hemmaputsaren:

Fönstertvätt: Det viktigaste är att tvätta fönstren ordentligt rena. Ivan och Marianne använder en så kallad påläggare, ett avlångt verktyg med mikrofibrer. De tycker absolut att det är värt att satsa på riktiga verktyg även för hemmaputsaren.

Påläggaren doppas ner i hinken med rengöringsmedel, överflödigt vatten kramas ur och sedan gnor de ordentligt över fönstren.

Fönsterskrapan: Satsa på en fönsterskrapa där

det går att byta ut gummibladet. När det bli ränder på fönstret är det dags att byta. Det går också att prova att vända på bladet en gång eftersom bladet blir slitet på ytan mot fönstret.

Rengöringsmedel: Ivan och Marianne använder fönstersåpa som de tycker håller fönstren rena längre. Avsluta med att torka av längs fönsterkanterna med en ren bomullstrasa.