Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir flygresan med barnen enklare

Att flyga med sina barn kan kännas som en mardröm för många föräldrar. Irriterade medresenärer, vrålande barn och inte minst stressen över att tappa bort barn och väskor kan förstöra den mest lovande resan.

Vi bad medlemmarna på familjesajten Familjeliv.se dela med sig av sina bästa tips för att få flygresan att gå lättare.

Familjelivsmamman Cheyenne Adamsson har rest mycket med sin dotter, ofta ensam eftersom hennes sambo studerar och inte har haft möjlighet att följa med.

–Jag har rest själv med barn uppemot 90 procent av våra resor. Det har inneburit att jag ensam måste få med mig barn, barnvagn, bilbarnstol, resväskor, handbagage och tappade nappar men också att jag till exempel måste gå på trånga toaletter med ett barn i famnen. Mellanlandningarna har varit allt från 30 minuter till 4 timmar, vilket innebär såväl stress som uttråkning, berättar Cheyenne.

Cheyennes bästa knep för att överleva flygresan är att förbereda sig noga. Hon tycker att man om möjligt ska välja en bra tid på flygavgången så den passar bra in med mattider och vila.

–Planera resan så att ditt barn inte är hungrigt när du kliver ombord på planet. Om barnet är en bebis är det bästa dock att amma eller ge flaskan vid start och landning. Förebygg nerkissade blöjor genom att byta precis innan ni stiger på planet. Låt också barnet leka av sig innan ni går ombord på planet. Nöjda barn är glada barn som definitivt är lättare att underhålla, vilket innebär glada och mindre stressade föräldrar, säger Cheyenne.

När man flyger med barn är ett bra packat handbagage viktigt. Men det kan vara svårt att få plats med saker till sig själv.

– Ett handbagage till sig själv kan man glömma! När man reser med barn blir ens eget handbagage barnens nödvändigheter. Allt det jag har med mig är oerhört genomtänkt, allt ifrån vad det är som är nedpackat till var det ligger i väskan. Detta kan vara totalt avgörande har jag märkt. Som exempelvis – Vart tog plastpåsarna till bajsblöjan som jag behöver NU vägen?!

Cheyennes bästa knep för att underhålla barn på flyg är att ha en välplanerad lekväska.

– Det kräver lite fantasi och engagemang som förälder. Det skall vara lätt att bära men samtidigt kul och intressant för barnen! Små böcker, kritor och block, småsaker som får tappas bort, musik, film och god plockmat! Sen är lite sånger och sagor aldrig fel, säger Cheyenne.

Att hamna nära en barnfamilj på flyget är många medresenärers värsta mardröm och detta är ofta ett stort stressmoment för resande småbarnsföräldrar. Men Cheyenne tycker att det är viktigt att inte glömma sina medresenärer.

– Visst man kan tycka att detta handlar om några få timmar i deras liv där de bör kunna ha förbiseende med ledsna barn. Men det kan faktiskt vara väldigt störande att ha ett barns fötter sparkande i ryggen eller att en liten skrutt hela tiden kommer fram till en och drar i allt och ingenting. Mitt tips är att känna av sina närmaste passagerare, många är trots allt väldigt barnkära och hjälpsamma, säger Cheyenne.

Att Cheyenne inte är rädd för att resa med sina barn råder det ingen tvekan om.

– Jag kom precis hem ifrån en Greklandsresa och eftersom vi väntar tillökning i juli har jag ingen resa inplanerad under sommaren. Däremot åker vi ner till Grekland igen i september/oktober om allt blir som vi tänkt oss.