Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir hemmet en helhet

Passionen och lusten att skapa har alltid funnits där. Sedan nio år tillbaka arbetar Ulrika Andrén som inredningsdesigner och hjälper företag och privatpersoner att få hemmet till en helhet.

Rena linjer, kontraster, strukturer och rätt ljussättning. Det tar Ulrika Andrén fasta vid, både med arbetsglas-ögonen på och i sitt eget hem. Tillsammans med sin dotter bor hon sedan 2012 i en fyrarummare i centrala Västerås.

– Jag var inte beredd på 60-talskänslan när jag kom hit, men jag kände ändå direkt att jag trivdes. Jag har försökt möta den stilen med inredningen, säger Ulrika.

Ulrika startade sitt företag 2005. Innan det arbetade hon med marknadsföring, men har under åren även pluggat grafisk formgivning. Någonting inom henne ville inte släppa taget om den kreativa biten.

– När jag gick ut gymnasiet som artonåring så ville jag ju plugga inredning, men på den tiden gjorde man inte det. Det fanns ingen framtid för yrket då, berättar hon.

Drömmen fick ligga och gro lite, men till slut bestämde hon sig. Ny karriär och eget företag fick det bli. Erfarenheten inom marknadsföring och det brinnande intresset för inredning kändes som ett bra koncept. Och bra gick det också. Ulrika märkte snabbt ett behov.

– Jag jobbar mest med företag. Det kan vara allt från gymnasieskolor och restauranger till en tandläkarpraktik eller en business lounge på ett företag. Företag har mer och mer börjat inse vikten av att förstå sitt varumärke.

Inget uppdrag är det andra likt. Ibland är hon med under hela byggprocessen, från första ritningen till sista detaljen. Ibland kan det mer handla om att piffa till ett fikarum för att skapa en trivsammare miljö.

– Det är viktigt att från början ta reda på vilket behov kunden har.

Ulrika kommer från ett kreativt hem och en miljö som uppmuntrade nyskapande och uppfinningsrikedom. Att hon själv skulle syssla med det hon gör i dag var kanske från början förutbestämt. Inspiration har hon bland annat hämtat från sin farfar. Ovanför den öppna spisen i vardagsrummet står skulpturer som han har skapat och format. Skulpturerna lockade fram idén om ”donnorna”. På väggen i vardagsrummet och i sovrummet hänger tavlor med kvinnokroppar gjorda av äggkartong som Ulrika är upphovsmakare till.

– Jag har nog ett behov av att skapa. Det har på något sätt alltid funnits där.

Hemma i lägenheten blandas ärvda ting från hennes föräldrar med loppisfynd och moderna möbler. Hon vill gärna få det gamla att mötas med det nya.

– I mitt hem vill jag ha saker som betyder mycket.

Inredning handlar inte bara om det man ser. Det handlar lika mycket om att skapa en trevlig atmosfär och hon ser gärna att man låter personligheten få ta plats.

– Man ska framhäva sina intressen, både på ett företag och i hemmet. Då får man in lite mer karaktär.