Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir nya hotellet vid Kokpunkten

Här är nybygget som ska lösa hotellbristen.

När The Steam hotel står färdigt blir det ett tillskott till ett Västerås som har brist på övernattningsmöjligheter. Men det är inte fritt från utmaningar att bygga ett modernt hotell i en k-märkt byggnad.

Den första augusti 2017, lagom till det gamla ångkraftverkets 100-årsjubileum, slås glasentrén upp till det som ägarna hoppas ska bli Västerås nya upplevelsedestination.

– Jag skulle vilja kalla The Steam hotel för ett upplevelsehotell. Vi vill ha stamgäster som kommer tillbaka, säger hotellets entusiastiske vd Kai Pasma, när VLT träffar honom och säljaren Karin Karlsson på bygg- herren Peabs kontor.

The Steam hotel öppnar i ett läge då flera hotell lagt ned och det råder brist på hotellrum i stan.

– När det är stora möten kan det bli trångt, säger Pernilla Törngren på Visit Västerås.

En viktig del i marknadsföringen av hotellet ligger i att trycka på byggnadens industrihistoria. Förhoppningen är att de karaktäristiska tegelväggarna och den ”råa industrikänslan” tillsammans med hotellets alla faciliteter ska göra hotellet till ett resmål i sig.

Men den unika industrihistorien som ruvar i byggnaden har också inneburit mycket extrajobb för Peab, säger Kai Pasma:

– Det jag har förstått från byggarna är att det är en tuff utmaning. Det är inte bara att gå in med släggan.

Kai Pasma säger att han löpande har kontakt med föreningen Ångkraftverkets vänner och att de bidrar med viktig kunskap om byggnadens historia. Något som bekräftas av föreningens vice ordförande Karl Axel Jacobsson, som dock efterlyser mer inflytande.

– Men eftersom vi inte har något kapital är det förslag vi kan komma med.

Det är en utmaning att uppföra ett modernt hotell med allt vad det innebär i en k-märkt byggnad.

Hotellets 230 rum (inklusive två hörnsviter högst upp), bar, två restauranger, ångspa (med utomhusdel) och reception kommer att bemannas av ungefär 200 medarbetare.

Två restauranger med grillat och lokalproducerat som kännetecken samt en bar högst upp på 18:e våningen ska serva både hotellets gäster och allmänhet. VLT kan i dag publicera exklusiva material av hur hotellet kommer att se ut: på marmorgolvet i lobbyn ligger orientaliska mattor. I taken på de publika utrymmena svävar stora kristallkronor.

Är det ett exklusivt hotell?

Kai Pasma ryggar för frågan.

– Exklusivt är ett ord som associeras till något dyrt och negativt. Det kommer att bli häftigt, skulle jag säga. Vi vill vara alla västeråsares hotell.

Priserna för att bo på The Steam hotel är inte satta, enligt Kai Pasma. Men för så där 800–1 000 kronor och uppåt ska man kunna få tag i ett rum, säger han. Hörnsviterna på 17:e våningen har inte fått någon prislapp än.

Kolla in bildspelet till höger.