Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir nya soptaxan

Villaägare som källsorterar och slänger sopor i en grön och en brun tunna får renhållningsavgiften sänkt med cirka 427 kronor per år.

Annons

Villägaren som kastar allt i samma tunna får betala cirka 577 kronor mer om året.

Så slår den nya renhållningstaxan som tekniska nämnden vill införa nästa år.

Den som komposterar allt organiskt avfall hemma tjänar med den nya taxan 205 kronor per år.

Samfälligheter och flerfamiljshus som har källsortering får i de flesta fall räkna med prisökningar på 82-450 kronor, beroende på antal sopkärl och hur långt soptunnorna måste dras när de hämtas.

För fritidshus blir källsortering cirka 70 kronor billigare medan det blir betydligt dyrare, cirka 722 kronor mer per år, att slänga allt i en tunna.

- Vi vill göra en tydlig miljöstyrning, säger Hans Näslund, direktör på tekniska nämndens stab.

Totalt kostar avfallshanteringen i Västerås 115 miljoner kronor per år. Taxorna ska täcka kostnaden. De nya avgifterna innebär en omfördelning inom systemet.

Nu ska förslaget till ny renhållningstaxa ut på remiss till bostadsbolag, bostadsrättsföreningar och en lång rad andra instanser. Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige i november.