Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får barnet torrare nätter

Tvättmaskinen går varm med kisslakan. Varje natt är det samma visa. Sängvätning är vanligare än många tror, men hur får man bukt med nattkissande barn?

”Kiss i sängen och ha de bra, ligga lite och fundera. Lika varmt som en sommardag. Jag tror jag kissar lite mera.” I den klassiska barnvisan är kissnätter mest förknippade med skoj och glädje, men i verkliga livet ses sängvätning oftast som ett problem.

En anonym mamma på Familjelivs forum efterfrågar råd, då hennes son plötsligt börjat läcka på nätterna.

– Jag har en son på fyra år som nu efter nästan ett år utan blöja har börjat kissa i sängen. Han har hållit sig torr utan blöja både på natten och på dagen förut men nu har det blivit varje natt i över en månad. Han kan även läcka lite på dagarna i kalsongerna och då och då har det hänt att han har kissat på sig. Snälla jag behöver råd och hjälp med det här problemet för vi mår alla dåligt av detta, skriver hon.

Cathrine Amnerud jobbar med barn- och ungdomsmedicin på Lidköpings sjukhus. Hon berättar att sängvätning är en vanlig åkomma främst hos yngre barn upp i långstadieålder. Hon tycker att det är synd att sängvätning fortfarande anses vara så skamligt.

– Sängvätning är jättevanligt. Idag är nästan tio procent av alla barn i förstaklass drabbade, det är ungefär en, två stycken per klass. Sen blir det färre och färre ju äldre barnen blir, säger Cathrine och fortsätter.

– Men det finns jättebra grundläggande tips för att få bukt med läckagen som hjälper de flesta. Det är bara synd att inte fler vågar be om hjälp.

En vanlig anledning till att barn kissar i sängen om natten är att ett hormon i kroppen inte är färdigutvecklat. Hormonet styr urinproduktionen om natten, det minskar produktionen och koncentrerar urinen. Hormonet utvecklas ofta i tre till fem års ålder, men det kan variera. Detta i kombination med att man sover djupt är ofta orsaken till sängvätning.

Hur ska man då bete sig för att hjälpa sitt barn?

– När jag träffar en familj där barnet kissar i sängen på nätterna brukar jag alltid kolla hur kissvanorna ser ut dagtid. Ofta är det så enkelt att bra vanor på dagen ger bra nattvanor. Ofta kommer det fram att barnet läcker även dagtid, om än lite grann, säger Cathrine Amnerud och fortsätter:

– Barn har ofta så kul att de glömmer bort att kissa. Då tröttas musklerna ut som håller tätt och till natten orkar de inte hålla emot. Barnet kissar på sig. Om de istället får regelbundna toalettvanor där de går och kissar var tredje timme även när de inte är kissnödiga brukar det bli bättre.

Hur är det med att inte dricka på kvällen, hjälper det?

– Min erfarenhet säger att barn som dricker mycket på kvällen gör det för att de är törstiga. Men det är samma sak där. Barn glömmer att dricka på dagen och blir törstiga när det börjar bli tid för läggdags. Annars är det ett bra tips att hålla ner på dryckesintaget efter man har ätit middag.

Om ingenting hjälper, vad kan man göra då?

– Det finns olika varianter av larm. Ett som vi använder bygger på att man har en liten sensor i underbyxorna som är kopplat till en alarmklocka. När sensorn blir blöt ringer alarmet, barnet vaknar och kan kissa färdigt på toaletten. En annan variant är en tablett som heter Minirin som efterliknar kisshormonet och hjälper kroppen att minska urinproduktionen nattetid.

Så hjälper du barnet att ta kommandot över blåsan

– Kroppen tycker om regelbundna rutiner. Kissa ungefär med två till tre timmars mellanrum.

– Kissa i lugn och ro, så att blåsan blir tom. Sitt på hela toalettsitsen så att låren får stöd, gärna lite framåtlutad med stöd för fötterna. Pojkar får kissa stående, bara de gör det i lugn och ro.

– Drick inte för lite, cirka en liter vätska, mest vatten, om dagen är lagom till skolbarn.

– Var uppmärksam på tecken på förstoppning, en full tarm kan trycka på urinblåsan så att läckage uppstår.

– Förklara för barnet hur blåsan fungerar så att det blir lättare att samarbeta.

Källa: Svenska Enuresakademien, svenskaenures.se