Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så får du dina barn att trivas tillsammans

Tårar, avundsjuka och konkurrens, men också förståelse, skyddsinstinkt och kärlek. Syskonrelationen är mångfacetterad och det positiva är att du som förälder faktiskt kan påverka dina barns relation till varandra.

-När tar det slut egentligen? Mina två söner som är 12 år slåss och bråkar med varandra hela tiden. Jag orkar inte med dem!

Mamman, som skriver i forumet på familjesajten Familjeliv.se, vill vara anonym men är helt klart bekymrad över relationen mellan sina två söner. Och hon är inte ensam. Samtidigt delar andra föräldrar med sig om lyckan över att också se sina barn visa kärlek till varandra.

Det är många faktorer som avgör om man får en nära relation till sina syskon eller inte. Åldersskillnad, kön, personliga likheter och olikheter är några saker som kan påverka ens syskonrelation. Även en sådan sak som ordning i syskonskaran, föräldrarnas bemötande och förebilder under uppväxten påverkar hur man känner för varandra.

Två syskon som är mycket lika i alla dessa avseenden, till exempel enäggstvillingar, har förutsättningar att få en närmare relation till varandra än syskon med stor åldersskillnad, olika förutsättningar, olika roller i familjen och så vidare. Detta berättar Margit Ekenbark som är legitimerad psykolog och som under mer än 30 år har arbetat med barn och barns relationer.

-Å andra sidan är det inte ovanligt att det äldsta och det yngsta syskonet får en fin kontakt tidigt som sedan utvecklas till en god vuxenkontakt om båda lyckas gå vidare i sin utveckling och inte håller fast vid de gamla förutsättningarna, säger hon.

Nära relationer till syskon är också något som varierar över tid. Vi människor är mer beroende av våra syskon när vi är små och lever i samma familj, men när vi är vuxna och har skapat våra egna liv är vi fria att välja umgänge efter behov. Många av oss har dock en tendens att leva kvar i det förgångna och fortsätta våra gamla familjestrider trots att de inte längre är relevanta.

-Flera studier visar att även om vi flyttat ut ur ursprungsfamiljen tenderar vi att fortsätta strida om liknande saker med våra partners i vuxen ålder, säger Margit Ekenbark.

Vad beror det på att vissa syskon helt enkelt inte kommer överrens då? Konkurrens kommer tillbaka som en väsentlig ingrediens, enligt Margit Ekenbark.

-Tänk dig att du är första barnet och det kommer en ny bebis till familjen efter ett och ett halvt år. Hur kul är det att efter att ha varit familjens nav plötsligt bli utflyttad i periferin och bli en besvärlig typ, som inte längre får dela säng med mamma och pappa, frågar psykologen Margit Ekenbark retoriskt.

Situationen kan jämföras med det som händer när man blir ersatt av en yngre partner med känslan av att man inte längre duger. Och naturligtvis är det den som tagit ens plats som man automatiskt tycker illa om. Vissa människor fastnar i detta tidiga trauma.

Olikhet kan vara ett annat skäl till att syskon inte har en bra relation.

-Vi utvecklar vår identitet från tidig ålder. Vi har våra preferenser när det gäller beteenden, känslouttryck, sociala stilar, tankesätt och roller, säger psykologen Margit Ekenbark.

Ett känt människomönster är att vi ofta tar avstånd från det vi själva ej representerar. Det vi själva står för är gott och motsatsen är av ondo. Om vi då har ett syskon som i stora delar representerar andra sidan av saken, vilket objektivt sett inte alls behöver vara fel, så blir vi väldigt provocerade av detta, menar Margit Ekenbark.

-Någon som gör, tänker, känner och står för något som jag i hela mitt liv undvikt, sett ner på och varit rädd att erkänna blir ett hot mot min självuppfattning. Och det är lättare att slåss med en yttre motståndare än en inre.

De vuxna syskonen som är olika och ointresserade av umgänge med varandra kan oftast också ändå hantera praktiska frågor på ett sakligt sätt om de är överens om att man inte måste älska varandra för att man har samma föräldrar.

På samma sätt som föräldrarnas beteende kan vara avgörande för syskonens relation negativt, så kan de givetvis påverka relationen och främja syskonkärleken. Det viktigaste är att ge varje barn vad det behöver och få barnen att känna det även om de inte får samma sak.

Att stötta barnen i deras lekar när de är små är också en viktig föräldrauppgift, inte bara försvara de minsta, utan att ge alla något utifrån behov och mognad. En annan viktig sak är att ställa rättvisa krav på barnen som de har möjlighet att leva upp till.

Ingenting är någonsin försent om man vill. Bara för att man har haft en dålig relation med sitt syskon, eller ser detta hos sina barn så behöver detta inte vara för livet.

-Som vuxen kan du relatera, ha distans, reflektera, jämföra och agera med ett annat ansvar. Gör det du vill av det, råder psykologen Margit Ekenbark.

Så kan du som förälder påverka syskonrelationen positivt:

Källa: Margin Ekenbar, leg psykolog