Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så firar VIK 50-årsjubileet

Under hemmapremiären är det nästan på dagen 50 år sedan Rocklundahallen (ABB Arena Nord) invigdes. Detta tänker Gulsvart uppmärksamma – i samband med matchen mot Vita Hästen.- Man ska vara rädd om och vara stolt över sin historia, säger klubbens VD/klubbdirektör, Johan Fägerblad till vlt.se.

17 september 1965 slogs dörrarna upp till Rocklundahallen i samband med en möte mellan VIK Hockey och Frölunda.

Hallen invigdes av Sveriges dåvarande statsminister, Tage Erlander, och matchen slutade 2-4 till Frölunda.

Sedan dess har 50 år gått – och nu tänker VIK uppmärksamma detta i samband med hemmapremiären mot Vita Hästen.

- Nu råkar det vara så att 17 september 2015 är på dagen exakt 50 år sedan och därför tänker vi göra en liten grej av det och fira helt enkelt att hallen fyller 50 när hemmapremiären spelas, säger klubbens VD/klubbdirektör Johan Fägerblad.

Hur ska detta firas?

- De som äter mat på restaurangsidan innan matchen kommer att bjudas på retromat från 1965. Bland annat kommer vi att bjuda på oxrullader med gräddsås. Dessutom har vår historiker och statistiker, Bosse Wallin, hittat fem spelare som spelade den där invigningsmatchen mot Frölunda. Dessa kommer att få ta plats på isen – iklädda våra gamla matchställ som klubben har haft genom åren, säger Fägerblad.

-Dessutom tänker vi bjuda alla ungdomar som kommer till hallen på gratis inträde – samtidigt som ståplats kommer kosta 50 kronor för vuxna om man köper på plats. Vi vill ha en så stämningsfull och festlig inramning som möjligt, säger klubbdirektören.

Sedan berättar han att musiken under matchen kommer att vara från topp tio-listan som spelades i september 1965 - samtidigt som gamla arkivbilder från matcher kommer visas på arenans mediakub.

- Vi ska också dela ut ett faktablad - med en rad olika siffror som är relevanta för arenan i det här sammanhanget. Bland annat vad hallen kostade och hur många matcher som har spelats genom åren, säger han.

Vad betyder hallen för VIK?

- Enormt mycket. Hela vår sentida historia och all inomhushockey som föreningen har utövat har ju spelats där. Den betyder jättemycket – och man ska vara rädd om och stolt över sin historia.

VLT ber Fägerblad att berätta om sitt favoritminne från hallen – och omgående tar han upp två stycken.

- Första gången jag var i hallen var jag nog åtta år gammal, det var 1968. Jag minns att man var tvungen att stå flera timmar i snöslask för att köa och när man väl kom in sprang man allt vad man orkade för att försöka få en plats framför planken. Annars såg man ju inget, eftersom alla stod upp och tittade på matcherna då.

-Sedan minns jag när man kom hem efter matcherna och var helt rödögd. Alla rökte ju inne i hallen på den tiden och det blev som en stor, tjock dimma som lade sig över isen. Det låter ju helt befängt i dag, men så var det.

Fägerblad ser själv mest fram emot att säsongen drar i gång på allvar nu i och med hemmapremiären mot Vita Hästen.

Och i klubbdirektörens tankar är det bara seger som gäller.

- Det är alltid segrar som gäller. Nej, men vi ska göra en bra match och självklart försöka vinna. Samtidigt är det viktigt att inte få någon tuppkam bara för att vi slog Björklöven. Dessutom är Vita Hästen inget dåligt lag.

- Slutligen hoppas jag att det kommer mycket folk, för det är alltid mycket roligare. Speciellt för spelarna i VIK – det är mycket roligare och mer inspirerande att spela inför en storpublik, säger Fägerblad.