Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fixar du jul-racet

Luciafirande eller adventsfika med idrottsföreningen. Känner du också att december stressen tar kål på barnens annars så mysiga aktiviteter. Du fixar det, tänk så här!

Julen kommer med stormsteg och så även inbjudningar till adventsfika på förskolan, luciatåg, julavslutning med idrottsföreningen och julspel i skolan, listan kan göras lång.

Roliga och trevliga aktiviteter men det kan också kännas stressigt att hinna med och gud förbjude att det krockar! Vad gör man då?

– Ta hjälp av andra, kalla in mormor eller någon annan som står barnet nära. Det viktigaste är att någon är där. Ibland får jag känslan av att man tror lite för mycket om sig själv, att det står och faller på om mamma är med på fikat, säger Ann Söderlund.

Journalisten och författaren Ann Söderlund är trebarnsmamman som förra året gav ut boken ”Men vi knullar ju ändå inte”. En bok om konsten att leva tillsammans och hur man får livspusslet att gå ihop. Hon vet hur svårt det är att hinna med.

– Jag försöker räcka till, framförallt när det gäller barnens aktiviteter. Det går ju lite i vågor, hur mycket det är att hinna med och december kan vara lite kämpigt. Jag brukar tänka på att det inte är så många år man sitter där i mörkret med en servett och snyftar till midnatt råder. För mig har det tagit tid att inse att jag ibland måste välja, säger Ann Söderlund.

När det blir för mycket eller det börjar bli omöjligt att få ihop, tycker Ann att man kan fråga barnen.

– Prata med barnen även om de är små, de kanske vill hoppa över någonting. Det är inte helt omöjligt att de själva tycker att det är för mycket. Ibland måste man se de olika aktiviteterna för vad det är och prioritera sin tid. En fyraåring har säkert tränat luciasånger sedan början på oktober, det tycker jag är viktigare att hinna med än att baka till ett hastigt bestämt adventsfika. Då kan man lika gärna köpa en bullängd, säger Ann.

Hon tycker att det är föräldrarna som sätter standarden för vad barnen förväntar sig. Tycker du som förälder att hembakat är viktigt tycker barnen det också.

– Det verkar nästan som att vissa blir provocerade av att man har en lite mer avslappnad hållning till olika måsten som gäller barnen. Där det viktigaste inte längre är att umgås utan det visuella runt omkring, säger Ann och fortsätter:

–Jag tror att mycket utav stressen beror på att vi jämför oss med andra genom facebook och bloggar, istället för att se till våra egna intressen. Själv är jag en julfantast och tycker om de aktiviteter som börjar nu, medan saker som rör till exempel halloween mest känns tröttsamt. Att då jämföra sig med andra som älskar högtiden kan ju inte bli annat än fel.

Vad är ditt bästa tips för att minska decemberstressen?

– Jag tror att det är viktigt att från början låta flera vara involverade och aktiva i barnens aktiviteter. Så att det inte blir jobbigt för barnen om inte mamma eller pappa kan vara med på adventsfikat. Sen får man inte lyssna på alla andra. Vi är olika, säger Ann Söderlund

5 tips för att skippa decemberstressen

– Köp bullarna – du måste inte ta med hembakat varje gång. Du spar massor av energi på att köpa bullar och kakor.

– Dela upp ansvaret – fråga mormor, farfar eller någon annan som står barnet nära. De väntar på att du ska fråga.

– Lyssna inte på andra – gör det som passar dig och din familj bäst. Det är inte en tävling.

– Fråga barnen – hinner du inte med allt kolla med barnen vad som är viktigast för dem och prioritera det.

– Håll ut – det dröjer inte många år innan du kommer sakna luciafirandet och dina barn kommer att skämma ögonen ur sig när mamma och pappa dyker upp med kameran i högsta hugg.