Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Så frågan är om den nuvarande kungen kan bli lika respekterad om han fortsätter upp i 80-årsåldern.

Förnuftets logik talar för att monarker borde abdikera (det vill säga gå i pension) när de blir äldre. Men monarkin är inte logisk. Gamla och vitala kungar och drottningar stiger ofta i folkets aktning.

Kungen är åter pressad. Uppmärksamheten kring vännen Anders Lettströms kontakter i undre världen för att undersöka om det fanns komprometterande foton har väckt frågan om monarkins framtid till liv. Stödet har minskat sedan uppgifterna om solkiga inslag i kungens privatliv publicerades.

Men alltjämt är det en mycket stor majoritet som vill behålla monarkin. Enligt en mätning av DN/Synovate vill 66 procent, det vill säga två av tre, behålla monarkin medan 21 procent vill avskaffa den.

Så ännu lär inte tongivande politiker på allvar driva kravet på republik. Socialdemokraternas nye ledare Håkan Juholt har visserligen tydligt uttalat sig för ett skifte, men snabbt lagt till att han bara driver frågan när folkopinionen vänder. Ganska typiskt Juholt med andra ord, ett kraftigt steg framåt följt av ett steg tillbaka.

Stödet för kung Carl Gustaf är dock svagare än för monarkin som statsskick. Samma Synovatemätning visar kraftigt ökat stöd för att kungen ska abdikera och lämna över tronen till kronprinsessan Victoria. Så sent som i februari 2010, innan uppgifterna om kungens privatliv kom ut, ville 64 procent att kungen skulle sitta kvar.

Ett kronprinsessbröllop, en skandalbok och en omdömeslös kungavän senare är det bara 44 procent som menar att kungen bör fortsätta, medan 41 procent menar att det är dags för Victoria att bli drottning. Stödet för att Victoria blir drottning är starkare bland kvinnorna, vilka också är mer för monarkin än män.

Det ser olycksbådande ut för kungen. Han har hittills hävdat att frågan om abdikation inte är aktuell. Men frågan är om stödet för statsskicket kan falla snabbt om kungen sitter kvar. Monarkin borde vara viktigare än vem som är monark för kungafamiljen och andra rojalister.

Enligt övriga samhällets logik borde frågan om abdikation bli aktuell. Det kan sägas motsvara pensionering, vid hög ålder är det dags för någon annan att ta vid.

Men det är samtidigt poängen (eller problemet) med monarkin. Den är inte som övriga samhället. Ämbetet går i arv och gäller i princip fram till döden. Det kan också noteras att budskapet om att vi behöver arbeta längre blir allt tydligare, pensionsålder vid 65 år anses inte längre självklar.

Därför är det inte konstigt att kungen är inställd på att fortsätta. I Nederländerna finns en tradition att äldre regenter träder tillbaka, men inte i något av de andra kungahusen i Europa.

Erfarenheter talar dessutom för att fortsätta som kung eller drottning upp i hög ålder. Kung Gustaf VI Adolf var närmare 70 år när han blev kung, men blev snarast alltmer respekterad ju äldre han blev. Den 85-åriga drottning Elizabeth ser ut att ridit ut stormarna kring det brittiska kungahuset och är allmänt respektrad. Hon kan alltjämt spela en viktig symbolisk roll, som vid statsbesöket i republiken Irland.

Personligheten är dock avgörande. Så frågan är om den nuvarande kungen kan bli lika respekterad om han fortsätter upp i 80-årsåldern. Det mest logiska vore att vänta några år och se hur stödet för monarkin och kungen personligen utvecklas. Därefter kan ett beslut om att fortsätta eller abdikera fattas. Men monarkin är inte logisk, så vi får se vad som händer.