Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så funkar väderballonger

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

I den moderna tiden går den tekniska utvecklingen fort. Meteorologi är inte undantaget.

Från de manuella stationerna med en väderobservatör gick utvecklingen mot automatiska stationer och automatiska instrument. Vi meteorologer får ett antal mätningar och observationer av meteorologiska parametrar som görs till lands, till havs, i sjöar, vattendrag och även i lufthavet. Den sistnämnda genomförs med hjälp av flyg och väderballonger.

Väderballonger skickas upp till ungefär 30 kilometer höjd då de brister p.g.a. skillnaden i luftrycket i ballongen och omkring den. De för med sig en radiosond som hänger i den nedre delen av ballongen. Radiosonden ger uppgifter om omgivningens temperatur, luftfuktighet och luftryck men väderballongens rörelse ger oss också information om vindriktning och hastighet.

När ballongen sprängs faller sonden till marken. SMHI samlar inte in dessa sonder, så har du tur kan du hitta en!

I Sverige finns fyra stationer där väderballonger skickas upp en eller två gånger om dagen. Dessa stationer ligger på flygplatser och när de skickas upp får eventuell flygplan vänta med att starta eller landa.