Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så generösa är företagen i jul

Gåvokort till personalen i kombination med gåvor till välgörande ändamål, är de populäraste sätten för företagen i Västerås att visa personalen sin uppskattning inför julen. Byggföretaget Nordikon i Västerås bidrar med 10 000 kronor till Barncancerfonden.

– Det här är viktigt för oss. Vi vill visa personalen vår uppskattning samtidigt som vi gärna bidrar till välgörande ändamål, säger Mikael Kölborg, delägare i Nordikon.

Mest generösa är dock ”miljardmaskinen” Ikea. Många av de cirka 400 anställda på varuhuset i Västerås blir rejält uppvaktade av sin arbetsgivare lagom till jul. Alla med minst fem tjänsteår bjuds nämligen på en extra pensionsavsättning på 26 900 kronor.

– Det handlar om utdelning från ett lojalitetsprogram som sjösattes förra året, förklarar varuhuschefen Mattias Johansson.

Överlag framstår företagen i Västerås som generösa med julklappar till sina anställda.

Överlägset populäraste julklappen är så kallade Gåvokort där den anställde själv kan välja julklapp ur ett brett sortiment.

Tommy Hedlund är inköpschef på Gåvokort Scandinavia AB.

– Vi har ett 100-tal olika leverantörer kopplade till våra kort, som blivit ett populärt sätt för företag att uppvakta sin personal även om julklappar till anställda totalt sett minskat på senare år.

Fler företag än Nordikon väljer att skänka ett belopp till välgörande ändamål. Swedbank centralt exempelvis skänker en miljon till ebolabekämpningen i Afrika.

Skatteverkets regler sätter dock ett tak på personalgåvans värde. För att före- taget skall slippa betala skatt och sociala avgifter på julgåvan får värdet vara maximalt 450 kronor inklusive moms.