Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gjorde de sitt nyckelfärdiga hus i Gävle unikt – ritade hälften själva

I villan i Mårdäng får Sanna Henriksson Bohlin utlopp för sin kreativitet.
Vitt, svart och trä går igen i hela huset.
– Jag vill att allt ska hänga ihop i samma stil.

Favoritrummet ligger en trappa upp. Två parallella fönster över dubbelsängen släpper in mängder av ljus i det vitmålade sovrummet. I taket är bjälkarna synliga, och längst ner vid snedtaket har Sanna Henriksson Bohlin valt att bygga små fack med punktbelysning, i stället för att sätta igen och skapa en kattvind.

– Det är kanske inte vad man förväntar sig av ett sovrum, säger Sanna Henriksson Bohlin.

Hon och maken Henrik Bohlin hade planer på att rita ett helt eget hus, men för att få en snabbare inflytt valde de ett nyckelfärdigt. Ett halvår tog det mellan att de bestämde sig och att villan stod klar.

Men då var hela övervåningen bara en kallvind. För att sätta en mer personlig prägel på huset valde de nämligen att rita den planlösningen själva.

– Vi tänkte på vad vi hade för behov, till exempel hur många sovrum vi behöver. Och så utgick vi från det, säger Sanna Henriksson Bohlin.

Eftersom de redan bodde i huset kunde hon rita upp de tänkta väggarna med blyerts på golvet, för att få en bild av hur det skulle bli. Två år efter att de flyttat in blev övervåningen klar och för Sanna Henriksson Bohlin känns det viktigt att huset ändå upplevs som en helhet. Både materialval och färger återkommer därför, liksom golvet i vitlaserad ek som är detsamma i hela huset.

– Jag gillar raka linjer och har inrett i en skandinavisk stil med mycket trä, säger Sanna Henriksson Bohlin.

För Plus-kunder och prenumeranter: Familjen bytte stort hus mot trångboddhet: "Vi har en helt annan livskvalitet nu"

På nedervåningen har hon valt att ha trä även på väggen, med plywoodskivor som fått en vitare yta med hjälp av dekorvax.

– Något händer när det inte bara är trä på golvet eller bordet, utan när man plockar upp det på väggen också, säger hon.

Fyraåriga dottern Lovelias rum håller stilen – men är anpassat för lek. Längs ena väggen finns en lång pysselbänk i barnhöjd.

– Hon vill packa och skicka paket, precis som jag gör, säger Sanna Henriksson Bohlin.

Sedan två år tillbaka driver hon en webbutik med heminredningsprylar. Tidigare jobbade hon som florist, men blev tvungen att lägga blomsterkarriären på hyllan när hennes allergi blev för besvärlig.

Efter en tid med andra jobb och senare föräldraledighet kände Sanna Henriksson Bohlin att det var dags att satsa på ett eget företag.

– Jag ville producera och känna att jag är kreativ.

På nätet finns en uppsjö av inredningsbutiker och för att klara sig i konkurrensen har Sanna satsat på sina egentillverkade produkter i läder.

– Det är ett tidlöst material, och sedan jag började har det också blivit väldigt populärt.

Nyligen stod två nya byggen klara ute på tomten. Dels en bod som blir inredningsbutik, och så en lekstuga till barnen som ser ut som en modern villa i miniatyr.

– Barnen älskar den. Den har ett litet loft där de kan övernatta när de blir större, säger Sanna Henriksson Bohlin.

Runt huset har de byggt ett stort trädäck. Det var först i somras som gräsmattan blev klar, så tidigare har allt umgänge skett på altanen. Längs kortsidan där det är kvällssol står ett svart, rustikt träbord som de snickrat själva.

– Jag designar och Henrik bygger. Det är härligt att alla får plats runt samma bord, säger Sanna Henriksson Bohlin.

Fakta: Sanna Henriksson Bohlin

Bor: Villa i Mårdäng.

Familj: Maken Henrik, barnen Lovelia, 4, och Julius, 6.

Gör: Driver webbutiken Design by SH.

För Plus-kunder och prenumeranter:

Bosse och Sonja följde sin dröm – lämnade Örebro för liten by i Härnösand: "Njuter varje dag"

Ikea-chef har funnit lugnet vid havet i Örnsköldsvik: ”Utsikten är inte av denna värld”

Nybyggd villa utan utgångspris veckans klickraket – då kommer priset att sättas