Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gjuter du i betong

"Det går att variera i det oändliga."

Annons
Mikaela Puranen började experimentera med betong och bloggade om sina projekt. ”Det är ett tacksamt material att arbeta med. Det mesta går att gjuta av och skapa nya spännande föremål av”, säger hon.

Pyssel- och gör det själv-trenden är stor, inte minst i bloggvärlden. Mikaela Puranen satsade på betonggjutning och hittar nya projekt varje dag.

För fyra år sedan testade Mikaela Puranen att gjuta i betong för första gången. Hon göt ett fat med hjälp av ett rabarberblad och blev fast direkt. Sedan dess har otaliga projekt förverkligats och förevigats i Mikaelas blogg, där hennes inlägg ”Nybörjarens stora guide till betonggjutning” är ett av de mest lästa och dit nya människor hittar nästan varje dag.

– Det roligaste med betonggjutning är att man kan göra så många olika saker, det går att variera i det oändliga. Jag gillar också återbrukstänket, att man tar gamla plastförpackningar, läskburkar och mjölkkartonger och skapar något nytt med hjälp av dem, säger Mikaela.

Själv har hon testat

det mesta vid det här laget, och just nu är hon mest förtjust i att kombinera andra material med betongen. Hon gjuter bland annat fast loppisfyndande mässingsljusstakar och glasvaser i den och skapar på så vis föremål med ett nytt utseende. Det blir en annan typ av återbruk och går även det att variera så att varje nytt projekt blir unikt.

– Det är roligt och dessutom bland det enklaste man kan göra – man bara trycker ned prylen i betongen och låter torka så är det klart sedan.

Hemma hos Mikaela finns en mängd olika betongföremål, allt från en spektakulär vas till en elegant pall. Allt kan bli ett projekt, och Mikaela säger att man efter ett tag alltid håller utkik efter lämpliga formar.

– Min pall kom till genom att mamma hade ett cateringevent på sitt jobb. Hon såg direkt att det mönstrade locket till ett av faten kunde bli en perfekt gjutform till sitsen! Sedan vände vi en gammal pall upp och ned i massan på sitsens undersida så att den fastnade, berättar hon.

På det sättet blev alltsammans stadigt och hållbart, eftersom pallens originalsits fungerade som en naturlig armering. Det är en teknik som krävs så fort man gör lite större saker, då använder man hönsnät eller armeringsjärn.

Nästa steg för Mikaela blir att testa att först göra egna betongformar, men än så länge har tidsåtgången gjort att hon har skjutit det på framtiden.

– Jag tror att det är jätteroligt. Man penslar latex på den pryl man vill gjuta en form av, och när den är färdig häller man betong i den. Det finns enorma möjligheter.

Problemet är tidsåtgången.

Eftersom latexen måste penslas i många lager är processen tidsödande.

– Vanliga betongprojekt tar ju två-tre dagar från ax till limpa, men det mesta är ju torktid. Själva gjutningen tar bara kanske en halvtimme. Och det är faktiskt hur lätt som helst!

Vilken konsistens man vill ha på betongen är en smaksak. När man ska gjuta bladskålar kan det vara bra med en lite fastare massa.
Att trycka ned föremål i betongmassan är Mikaelas specialitet. Lite större servettringar i metall brukar bli perfekta ljuskoppar för värmeljus. De flesta föremål flyter upp lite när betongen börjar torka, därför kan det vara bra att titta till projektet efter ett par timmar och trycka ned det man vill gjuta fast lite på nytt.
Betongbladen är några av Mikaelas tidigaste projekt. De vita ådrorna har Mikaela skapat med hjälp av vit fogmassa som strukits på och torkats av efter att betongbladet torkat.
Den mönstrade sitsen har fått sin form av ett platslock från en matlåda från en cateringfirma. Sedan har en pall gjutits fast undertill.
Den fantastiska vasen gjorde Mikaela genom att doppa en blöt handduk i betong tills den var helt täckt, och sedan hänga den över något så att den fick den rätta, vasliknande formen.

Gjuta i betong - du behöver:

Finbetong, säckar om 25 kilo finns att köpa billigt hos bygghandlarna. Pysselbutikernas små säckar är betydligt dyrare, men förstås enklare att hantera.

Vatten. Blanda lite i taget, oftast tar man för mycket vatten och måste slösa på betongpulvret för att få rätt konsistens. Ha gärna en extra form inoljad och redo, så att du inte behöver kasta eventuell överbliven betong.

Hink (som du inte är rädd om) att blanda pulver och vatten i.

Något att blanda med, en liten trädgårdsspade till exempel. Tänk på att skölja av den utomhus när du är klar.

Handskar om man vill skydda händerna, betongen torkar ut huden. Munskydd om man är inomhus då det dammar mycket (därför är det bäst om man kan vara utomhus).

Formar att gjuta i/på, till exempel plastbyttor, ursköljda mjölkpaket eller rabarberblad.

Olja av något slag, till exempel matolja, rapsolja eller olivolja.

Annons