Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gör du

Här är guiden som är första stegen till att ta hem drömkärran.

Hitta ett objekt

Förr var det svårare att hitta ett lämpligt objekt att ta hem. Du var tvungen att komma över en lokal tidning och när du väl fått den i dina händer kunde bilen redan vara såld. Idag är det enklare. Surfa in på Ebay och leta dig blind.

Kontakt med säljaren

När du vunnit budgivningen på Ebay är det bara att betala handpenning. Tänk på att säga åt säljaren att skicka med bilens ”title” (original ägarbevis) och se till att få ett kvitto. Title och kvitto ska skickas tillsammans med bilen och inte direkt till dig – annars kan du inte få ut bilen ur landet. Men se till att få en kopia av bilens title.

Om bilen inte har någon title – vilket är möjligt i vissa stater – finns det instanser i USA som kan utfärda en ny, men det är extremt svårt, ibland så gott som omöjligt.

Inrikesfrakt USA

När allt är ordnat med säljaren måste du få bilen till hamnen. USA är ett stort land och det finns omkring tio lämpliga hamnar. Alla har olika kostnader. Det är inte helt givet att den mest lämpliga hamnen ligger närmast säljaren. Att betala upp till $1000 för inrikesfrakt på 100 till 200 mil är inte ovanligt. Och räkna inte med att säljaren hjälper dig.

Skeppa över bilenAmerikanska och svenska skeppningsföretag har olika priser. Sverige har två större som båda är pålitliga. En hel del papper ska följa med och stämma, framförallt title och kvitto.

Svenska företag är i allmänhet lättare att ha och göra med: amerikanska företag är mer hierarkiskt uppbyggda, och många gör sitt jobb och inget mer. Så om du har köpt fälgar som ska följa med bilen är det bäst att tydligt säga flera gånger att fälgarna ska ligga i din bil.

Bilarna lastas i containrar. Vissa hamnar samlastar tre till fyra bilar i en container, vilket blir billigare. Om du har lust och tid är det också möjligt att hyra en container en viss tid och lasta den själv, då är det oftast lämpligt att göra det tillsammans med någon eller några andra för att kunna dela på kostnaden. Det går även att skeppa rulla på den på ett fartyg utan container, men det är inte lika säkert. Att skeppa över bilen brukar kosta mellan $1500-$2500.

ERIK UVHAGEN