Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gör du med klappen du inte vill ha

Du har fått en hiskelig porslinsfigur från gammelfaster. Hon är jättestolt över sin gåva, men du avskyr den genast. Hur gör du? Vi ringde upp etikettdoktorn Mats Danielsson för att få goda råd.

Många har suttit i liknande situationer. Man har fått något man absolut inte vill ha, men är samtidigt rädd att såra givaren om man byter bort gåvan eller säljer den.

När är det egentligen moraliskt okej att byta bort sina julklappar? Vett- och etikett-experten Mats Danielsson, författaren till boken ”Till vardags och fest – en modern guide till vett och etikett”, ger följande råd:

– Grundregeln är: Tänk dig själv om du har valt ut en present med omsorg och gett det till en person, vilken reaktion skulle du själv vilja ha? Hänsyn och fundersamhet är grundorden, säger han.

Med andra ord: Om det finns en risk att gammelfaster blir sårad om jag byter bort eller säljer den hiskeligt fula porslinsfiguren hon har köpt åt mig – ja, då ska jag behålla den.

Men om det 11-åriga barnet får något som han eller hon inte vill ha, hur gör man då?

– Då får föräldrarna hålla masken och se glada ut. ”Åh, vad bra med en tallrik. Den kommer du att jättemycket nytta av när du blir äldre.”

Men med tanke på det konsumtionssamhälle vi lever i, blir det då inte konstigt om vi ska behålla saker vi inte vill ha eller behöver, när vi skulle kunna ge bort dem till någon annan som faktiskt har glädje och nytta av dem?– Jo, det är ju sant. Jag kan tycka att vårt presentande glider iväg lite väl mycket ibland. Vi vuxna syskon kanske inte måste hålla på att byta presenter med varandra.

Men det finns också vissa knep att ta till för den som ändå gärna vill byta bort oönskade julgåvor.

– Boken är en sådan sak där man lätt kan säga: ”Jag har redan läst den. Är det okej om jag byter den?”

Och kläder får man naturligtvis byta om de är av fel storlek. Och byter man då till sig ett plagg i en annan färg kan man alltid säga att den ursprungliga färgen var slut just i den aktuella storleken.

Det finns faktiskt ett knep för att hantera den fula porslinsfiguren också – den som absolut inte får bytas bort.

– Då kanske man faktiskt får ta och ställa den i ett skåp, och sedan plocka fram den med jämna mellanrum, säger Mats Danielsson.

Saxat ur etikettbloggen

I etikettbloggen  svarar Mats Danielsson på frågor om vett och etikett.

Fråga:Jag VET att jag kommer få second hand presenter av en släkting. Jag gillar aldrig dessa julklappar, de är billiga, fula och funkar inte. Hur ska jag göra, säga till henne eller bara kasta skräpet. Så gör jag varje år nämligen?

Svar:Nej – du får le och se glad ut när du får presenterna. Klaga duger inte, även om du tycker de är vedervärdiga.

Tips 1: Be en annan släkting, vid ett tillfälle långt från julen, ta upp det lite fint med henne. Kanske berätta att ”dina presenter är säkert jättefina, men har du funderat på…” Kanske kan du på så sätt få henne på andra tankar.

Tips 2: Föreslå att ni slutar med julklappar, det är mer praktiskt och att ni hellre skänker bort pengarna till ett välgörande ändamål.