Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så gör du rätt i bostadsaffären

Ska du sälja huset? Eller köpa en lägenhet? Glöm inte att kommunens konsumentrådgivare kan ge råd inför bostadsaffären.

Cecilia Collin är konsumenjuridisk rådgivare i Västerås stad. Hon möter ofta människor med boendefrågor.

Men de flesta ringer när problem redan uppstått. Som när man står i djup tvist med hantverkaren som jobbat hemma, när bostadsbesiktningen trasslat eller något annat.

– Men vår uppgift är också att verka förebyggande, säger hon.

En service allmänheten inte alltid tänker på.

Vad ska man tänka på inför försäljning av hus eller bostadsrätt? kan alltså vara en berättigad fråga till konsumentrådgivningen. Cecilia Collin svarar:

– Först ska man fråga sig: ska jag sälja själv eller anlita mäklare? Ska man anlita mäklare bör man kolla upp mäklaren och gärna jämföra några stycken.

Det kan man göra hos fastighetsmäklarinspektionen som man når via webbplatsen www.omboende.se (se faktaruta).

Och vad råder ni folk? Att anlita mäklare eller inte?

– Det är upp till var och en. Det beror ju på vad man själv har för kunskaper och behov.

Cecilia Collin konstaterar att det finns en rad sälja-själv-sajter på nätet, där man mot en kostnad kan få sin bostad marknadsförd men där man själv ombesörjer visning.

– Men precis som det finns sämre och bättre mäklare, finns det sämre och bättre sälja-själv-sajter.

I alla lägen gäller: upplys så mycket som möjligt om fel och brister som du vet om eller misstänker. Allt för att undvika att hamna i tvist om dolda fel, det är mycket komplicerat och kräver ofta hjälp av jurist, påpekar Collin.

– Om du har berättat om en vattenskada, vad ni gjort åt den och uppmanat köparen att vara uppmärksam kan köparen aldrig i efterhand åberopa detta som ett dolt fel.

Köparen har också en undersökningsplikt, påminner hon, och det går inte att köpa sig fri från den plikten genom att man anlitar en besiktningsman.

Det är också viktigt att man som bostadsköpare själv köper besiktningen och inte nöjer sig med att säljaren ”varudeklarerat” bostaden.

Undersökningsplikt gäller även vid köp av bostadsrätt.

– Många stirrar sig blinda på lägenheten. Men man måste titta på hela huset och ekonomin. Kommer bostadsrättsföreningen att byta stammar, tak eller fasad snart? Hur påverkar det min månadskostnad?

Om man har mäklare ska den hjälpa till med boendekalkyl.

– Men man bör också be sin bank om en boendekalkyl och man kan dessutom göra en själv, där man frågar sig, ’kommer jag att klara det här’, tycker Cecilia Collin som också råder till att gå till flera banker för att jämföra lånevillkor och räntor.

Slutligen ett tips från Collin:

– Skriv aldrig på ett köpeavtal om du bara har fått ett lånelöfte av banken. Ett lånelöfte innebär inte att lånet är beviljat.