Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hanterar du barnens tjat om glass i sommar

Semestertider och fint väder. Och barnen vill ha glass i stora lass. Ska man stå emot eller ge efter?

- Min 11-åring är hopplös med att tjata om godis, fika, glass, kakor och saft, säger en bekymrad mamma på Familjeliv.se:s forum och fortsätter:

- Klart att jag vill att hon ska kunna få fika eller köpa glass emellanåt, men det känns verkligen som om det blir för mycket.

Så vad är okej – var sätter man gränserna?

- Om barnet mår bra, följer sina kurvor och får i sig det det ska, med grönsaker och frukt till varje måltid, då finns det utrymme för något extra, säger Carolina Åkerblom, som är legitimerade dietist och svarar på frågor på Familjeliv.se.

Livsmedelverket har till och med en “snasklista” (se faktaruta), som Carolina Åkerblom kallar den, där de gjort en beräkning över hur mycket sötsaker barn i olika åldrar kan få - under förutsättning att de äter välbalanserat i övrigt.

- Antingen kan man välja att ta allt vid ett tillfälle - och då blir det inget mer den veckan - eller så pytsar man ut det i omgångar, säger Carolina Åkerblom.

I valet mellan läsk eller glass en het sommardag väljer Carolina Åkerblom glass.

- Det blir lätt att man dricker för mycket läsk och som törstsläckare ska man dricka vatten. Men det är viktigt att komma ihåg att det är jätteskillnad på glass och glass. En del glassar är uppe och nosar på 400 kalorier, medan en isglass ligger på bara 55 kalorier.

- Så om man ska äta en glass om dagen bör man välja någon liten, som inte ger så mycket energi.

När är det lämpligt att börja ge barn glass eller godis? Är det okej att ge en 1-åring en pinnglass?

- En 1-åring klarar sig jättebra utan glass. Så små barn vet inte vad de saknar, så kan man vänta lite är det bra. Generellt kan man väl säga att ju senare desto bättre. Det finns inget rätt eller fel. Barn som har storasyskon börjar ofta tidigare än de som är ensambarn. När barnet börjar prata om godis och har kompisar som får det så kan det vara bra att begränsa intaget genom att till exempel låta barnet äta godis en dag i veckan. Om det är lördag eller tisdag spelar ingen roll.

En mamma i Familjelivs forum efterlyser alternativ till sockergodis som hon kan locka sin son med. ”Jag vill ha festligt men nyttigt snask” skriver hon.

- Det ”tråkiga” dietistsvaret blir russin som är en bra energikälla, eller jordgubbar, vindruvor, roliga frukter som physalis, olika sorters vattenmeloner som man kan stoppa i en kylväska så att det blir läskande, säger Carolina Åkerblom.

- Jag brukar också göra frukt- och nötbollar till min son, säger hon (se recept intill).

Men även om det nu skulle bli några glassdagar för mycket ska man inte låta sig nedslås av det.

- De flesta barn är väldigt bra på att få i sig det de ska ändå i längden. Som förälder har man dåligt samvete över så mycket att man inte ska behöva ha det över maten också, säger Carolina Åkerblom.

”Snasklistan”

Om barnet äter ”nyttigt” i övrigt, det vill säga inte så mycket mättat fett och mycket frukt och grönt, finns det plats för sötsaker som motsvarar cirka 80-200 kalorier per dag, beroende på barnets ålder.

För barn 2-6 år motsvarar det för en vecka

• ½ bulle

• 2 småkakor

• 3/4 dl glass

• 1/3 dl smågodis, 25 gram

• 4 små rutor chokladkaka, 15 gram

• ½ minipåse snacks, 20 gram

• 1 glas läsk och saft, 2 dl.

För barn 7-15 år motsvarar det för en vecka

• 1 bulle

• 4 småkakor

• 2 dl glass

• 1 dl smågodis, 60 gram

• 1 liten chokladkaka, 40 gram

• 1 minipåse snacks, 50 gram

• 5 dl läsk och saft.

Källa: Livsmedelsverket

Recept på frukt- och nötbollar

Frukt- och nötbollar, recept av dietist Carolina Åkerblom

Ger ca 20 stycken.

1 1/2 dl cashewnötter

3 dl riven kokos

20 torkade aprikoser

1/2 dl russin (gärna gula)

2 msk gojibär

1/2 dl havregryn

Eventuellt lite kallt vatten beroende på hur saftiga aprikoserna är

Mixa alla ingredienser utom 1 dl av kokosen i en matberedare till en jämn massa. Forma till små bollar. Tillsätt eventuellt lite vatten för att få massan att hålla ihop. Rulla i kokosen som är över.