Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här kokas memma - en urfinsk påskrätt

 
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Aili Niskanen hade börjat sitt arbete halv sju på morgonen. När VLT-Extra anlände klockan två på eftermiddagen var jobbet ännu halvgjort.

Annons

Att koka memma är inte så drygt men tid tar det.

Arbetspassen varierar innan memman, den urfinska påskrätten är klar.

Ingredienserna till memman är enkla, men ändå måste man hämta dem ända från Finland. Svenskarna känner ju inte till memmamalt, som framställs av rågmjöl.

Den malt som används till svagdricka och öl duger inte. Till memma behövs:

6 liter vatten

1 kg rågmalt

1,5 kg rågmjöl

salt

pomeransskal

En fjärdedel av malten blandas med kokande vatten. På ytan strös ett tjockt lager rågmjöl. Det står varmt en timme.

Gröten blandas, en liter vatten tillsättesoch en ny sats mjöl. Proceduren upprepas efter en timme.

När vi kom till Aila höll hon just på med att koka memman. Efter tio minuter hälls memman  i formar, som förr gjordes av näverbark. Memman gräddas i tre timmar.

- Ungen skall vara lagom varm så att memman småkokar. Då memman kokar sjuder den häftigt så man måste lämna utrymme åt det i formarna, förklarar Aili.

Och memman är god först när den har stått några dagar.

- Mor kokade memma hemma. Och när det var dags, fick jag göra det också. Nog har jag kokat memma några år alltid. Efter att vi flyttat till Sverige fick jag skaffa malten hemifrån.

Aili Niskanen har bott i Fagersta i 18 år. Några år jobbade hon på bruket. Men familjen är glad över att få ha mamma hemma. Aili är känd som en god kock. Hennes piroger är omtyckta.

- Man känner en god memma på randen i formarna, berättar hon. Den kommer till då, när memman kokar och vattnet avdunstar.