Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här ska du bo - 2026

Solceller på uteplatsen och egna odlingar hemmavid. Hos familjen Stenroth i framtidslägenheten på Vallby väcks tankar kring vardagen om 15 år.

Lägenheten på Vallby är ett slags experimentverkstad för hur familjelivet och boendet kan komma att fungera i framtiden. Några absoluta sanningar levereras inte. Tanken är att lägenheten ska väcka funderingar om hur vi bor, exempelvis kring hur vi förbrukar energi, återvinner, äter och fördelar vår tid.

Fyrarummaren har har under resans gång fått en ny planlösning. Det gamla köket är nu ett sovrum för Vilda och Solstråle. Den gamla planlösningens vardagsrum och ena sovrum har blivit ett långt öppet rum som rymmer kök, matplats, vardagsrum och arbetsyta.

Möbler i återvunna material finns redan nu, liksom vissa tekniska lösningar. Några galet spejsiga rymdgrejer hittar du inte i lägenheten. Det visionära består snarare i hur ytorna fördelas jämfört med i dag, att tekniken som i dag är exklusiv finns i en hyresrätt, att familjens varierande storlek ställer krav på bostaden och liknande aspekter.

Vilket kanske är rimligt, 2026 är inte så långt bort trots allt.

Besök framtidsfamiljen

Mamma: Kajsa Stenroth–Stefansdotter, 40 år.

Pappa: Carl-Philip ”Calle” Stenroth, 45 år.

Barn: Vilda Stenroth, 17 år (dotter i Calles första äktenskap), Solstråle Stenroth, 10 år, Texas Stenroth, 8 år.

Morfar: Stefan Axelsson, 79 år.

Under lördag och söndag, klockan 10–15 guidar skådespelare besökare i lägenheten på Portlidervägen 7. Skådespelarna spelar den på­hittade familj som man anpassat Framtidslägenheten för.