Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här ska vi sitta på uteplatsen

När solen börjar titta fram strömmar kunderna till möbelbutikerna för att inreda sina uteplatser.

Redan under den soliga påsken hann försäljningen av utemöbler komma i gång och nu är det full fart hos de flesta återförsäljarna.

– Många känner nog direkt när det börjar bli varmt att de antingen vill komplettera möblemanget de har eller så vill de ha nytt, berättar Linda Jansson, arbets- ledare på Bauhaus trädgårds- avdelning i Västerås.

Hon berättar att visst finns det de som frågar hur länge de måste vänta innan höstrean kommer i gång men att de flesta vill handla direkt och att kunderna strömmar till under hela solsäsongen.

– Vår stora nyhet är mit-it-konceptet. Sex olika bord med fem olika stolar i olika färger som sedan kan blandas fritt, många vill kunna välja fritt och inte låsa sig till ett förutbestämt set, säger Linda Jansson.

De flesta av möblerna är dessutom vädertåliga.

– Många har tröttnat på underhållsarbetet, nu räcker det ganska bra med att ta in dynorna och torka av möblerna, säger Linda Johansson.

Också på Ikea går trenden med lättskötta möbler.

Bland annat finns ett bord i en träimitation som i själva verket är gjord av underhållsfri plast.

Stilmässigt så är det ljusa färger som kommer stort i stället för bland annat brunlaserat trä som var stort förra året berättar Viktoria Collén på Ikea i Västerås.

– Fjolårets skarpa färger på kuddar och dynor har bytts ut mot mer dämpade och naturliga färger, säger Viktoria och visar.

De naturliga färgerna, bland annat grönt, återfinns också i trädgårdstillbehören.

– Många vill jobba mot en helhet där man kanske vill matcha solcellslamporna i trädgården med sittdynorna, säger Viktoria Collén.

Att rusta upp och inreda sin uteplats med olika tillbehör och på så sätt lätt kunna få ett nytt utseende är något som lockar många, menar hon.

Något som redan hunnit bli en favorit bland barnfamiljer, berättar Viktoria Collén, är barnfåtöljen Bunsö.

– De finns i flera olika färger i en klassisk Ikea-design som dessutom är lätta att stapla när man vill få undan dem, säger hon.

Segeltak, både trekantiga och rektangulära är något som fler och fler verkar upptäcka för att skydda sig från solen.

– Många har inte plats att bygga ett uterum och sätter därför upp ett tygtak eller ett parasoll. I år har vi både vanliga runda parasoll och fyrkantiga, som är nytt för i år, berättar Viktoria Collén.

Parasoll är inte en nyhet på Plantagen utan var redan förra året en storsäljare när solen sken på så mycket.

Också på Plantagen berättar de att matchning är årets ledord. I år har de fokuserat på att låta kunderna inte bara matcha utemöbler, utan också tillbehör och krukor, på uteplatsen.

– Många vill kunna köpa inte bara trädgårdsmöbler utan också krukor och kanske en matchande låda för dynor till utemöblerna, säger Isac Ågren på Plantagen.

Matchande färger

Möbler och tillbehör

Vill du ha en fin uteplats finns det bra mycket mer att tänka på än bara möblerna.

Bland annat är valet av dynor till dina möbler viktigt.

I år är det naturliga färger på dynorna som gäller och fjolårets skarpa färger är på väg ut, berättar Viktoria Collén på Ikea.

Byt och prova

Dynor till utemöblerna är lätta att byta ut och du kan få ett nytt utseende på din uteplats utan att behöva köpa nya möbler vilket kanbli en bra mycket kostsammare historia än några dynor.

Passa dessutom på att skaffa en matchande filt för kalla kvällar.

Krukor och lampor

Förutom textilier finns det en rad andra tillbehör att ha på uteplatsen som du med fördel kan matcha mot resten av möblemanget.

Solcellslampor är till exempel mysigt om sommarnatten inte är helt ljus.

Tänk också på hur krukor och växter passar in.