Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hittar du den rätta presenten till brudparet

Finns det några regler för hur mycket bröllopspresenten ska kosta och hur gör man om brudparet inte vill ha några gåvor men gärna tar emot pengar? Och finns det något som är helt fel att ge?

Frågorna radar lätt upp sig när det blir fråga om bröllopspresenter.

Ska värdet på gåvan beräknas utifrån hur påkostad bröllopsfesten är? Och hur gör man om paret inte vill ha några presenter alls, är det okej att komma helt tomhänt då? Tänk om alla andra har något med sig.

Och hur är det med pengar, är det okej som bröllopspresent eller ska man hellre köpa ett presentkort?

En annan fråga är om det finns något man absolut inte ska ge brudparet? Något som kanske till och med betyder olycka.

För att räta ut frågetecknen sökte vi etikettsexperten Magdalena Ribbing. Men hon hade tyvärr inte tid att svara eftersom hon är mitt i lämningen av manus till en ny bok.

Men vi har förstås även fullt förtroende för de lokala butiksägarna och butiks- cheferna och vände oss i stället till dem.

Susanne Jernstedt, butikschef för Önskabutiken på Hantverkaregatan, säger att bröllopsgästerna ofta har bra koll på vad de kan tänka sig att betala för en present.

– De utgår från hur nära släkt de är med brudparet men också från hur stor den egna budgeten är.

Det har också blivit mer och mer vanligt att brudparet lämnar in en lista till butiken där de har skrivit ned allt de önskar sig.

– Där brukar det finnas presenter i alla prisklasser, säger Susanne och klickar fram en lista på datorn.

Vanligaste bröllops- presenterna är glas från Orrefors och Kosta Boda men också fina fat, ljuslyktor och andra lite lyxigare saker.

Önskelistan är förstås till hjälp för dem som inte har en aning om vad de ska köpa. Finns det ingen lista, och man inte kan komma på vad brudparet vill ha, är det okej att köpa ett presentkort. Önskar de sig pengar sätts de ofta in på ett konto innan bröllopet.

– Och då är det vanligt att man ändå köper någon liten gåva som man tar med till festen.

Finns det något man absolut inte ska ge brudparet?

– Nej, förr sade man att det betyder otur och att man skär av vänskapsband om man ger bort knivar. Men om man lägger i en krona och brudparet ger tillbaka den köper man sig fri från olyckan, säger hon och skrattar.

Även Katarina Stange, del- ägare till butiken Tullhuset Living, säger att det har blivit vanligare att brudparet lämnar en lista med önskemål. Finns det ingen lista är bröllopsgästerna ofta tacksamma för tips och råd.

– Vid bröllop får vi ofta tillfälle att hjälpa till med valet av present. Mateusporslin är alltid populärt, liksom Missonihanddukar, ljusstakar från Klong och Skultuna Messing, säger hon.