Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Så inåt helvete upprörd"

Författaren Lars Gustafsson sörjer Elsa Andersons konditori. ”Jag är så upprörd att blodet kokar.”

Den kände och mångfaldigt prisade författaren, filosofen och konstnären Lars Gustafsson, 79 år, är från Västerås men bor sedan flera år i Stockholm och Norberg. Hemadressen i Norberg ligger bara ett stenkast från Elsa Andersons Konditori, som natten till fredag slukades av elden.

När VLT når honom på telefon är han påtagligt upprörd över vad som skett med hans favoritkonditori.

-Jag är så inåt helvete upprörd att blodet kokar.

Han beskriver Elsa Andersons Konditori som ”ortens hjärta”. Här har han sedan många år fikat en eller två gånger i veckan under den tiden på året då han bor i Norberg.

-De som har gjort det här…de träffade Norberg rakt i hjärtat.

I prosaverket ”I Mikroskopet. Banaliteter och Brottsstycken” från 1979 skriver Lars Gustafsson så här om sitt älskade Elsa Anderssons Konditori:

"Elsa Anderssons Konditori i Norberg gör de bästa tårtorna i den del av Sverige han känner. De har ingenting industriellt, ingenting av plastförpackning och kemiska tillsatser över sig.

Jordgubbarna verkar alltid plockade samma morgon, grädden doftar ännu ko, gelén ovanpå den glacerade tårtan smakar av frisk citron.

Vid varje besök i Norberg utbryter familjediskussioner utanför detta konditori och de slutar inte sällan med att någon går in och kommer ut med en tårta.

När denna tårta avnjuts i kretsen av vänner utspelas intressanta skådespel.

Eftersom alla är vana vid att tårtor numera smakar illa vill några inte ha, några är angelägna att få en mycket liten bit.

De kysser grodan och finner en prinsessa.

Cirkeln reduceras snabbt på sina sektorer under muntert samspråk om Gödels bevis, transformationshysterins roll hos Freud och frågan vad socialdemokraterna egentligen har för sig. Alla dessa briljanta samtal blir något splittrade ty med det ena ögat övervakar alla tårtan.

Så kommer det ögonblick när det bara finns en bit kvar. Barnen, som alla har fått en bit mer än någon annan, vet att de sitter i ett dåligt läge, och dessutom sitter de inte längre, de har sprungit till TV.

Nu bjuds den sista biten runt, liten och ödslig och underbar.

Alla tackar nej.

Den blir stående länge medan tobaksröken lägrar sig över bordet.

En stund senare är den alltid borta utan att någon såg hur det gick till."

Fotnot: Prosaskissen ”Tårtbiten” ingår i antologin ”Lars Gustafssons bästa”, som släpps som e-bok i september på Albert Bonniers förlag.