Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan du avslöja bedragare

De flesta privatpersoner som säljer eller köper är hederliga, men om du läser igenom den här artikeln kan du också avslöja bluffmakarna som döljer sig bland de hederliga försäljarna.

Alla dessa typfall har inträffat i Sverige, och många av dem har redan drabbat västeråsare.

Typfall 1: Ingen betalning

Du auktionerar ut en vara, till exempel en klänning.

En köpare skriver e-post där hon förklarar att hon tyvärr måste ha varan snabbt, men att hon ska betala in pengar i efterhand.

Du skickar varan. Köparen hämtar ut den.

Men inga pengar kommer in. Ibland går köparen inte att spåra efteråt. Kanske har hon använt falskt namn, en anonym e-postadress och en tillfällig adress.

Råd: Skicka inga varor i förväg.

Typfall 2: Ingen vara skickas

Du köper något och betalar in pengarna.

Men ingen vara kommer.

Vissa säljare drar ut på processen och ursäktar sig med plötsliga dödsfall i familjen, problem med adressbyten, problem med banken, problem med posten eller någon annan mer eller mindre dålig ursäkt för att varan aldrig skickats. Allt krångel gör att vissa köpare ger upp och aldrig polis-anmäler bedrägeriet.

Typfall 3: Falsk bekräftelse, enkel version

Du säljer en vara på exempelvis Blocket. Någon köper den.

Köparen hör av sig och säger att han har betalat via exempelvis Paypal. Men han skriver också att du snabbt, mycket snabbt, ska skicka varan.

Samtidigt får du ett bekräftelsemejl från Paypal, som säger att pengar finns på kontot. Du känner dig stressad och skickar varan, innan du själv har kontrollerat ditt Paypalkonto.

Efteråt upptäcker du att inga pengar finns på Paypalkontot.

E-posten med bekräftelse var falsk, skickad av bedragaren. Det är enkelt att kopiera Paypals logotyp från företagets äkta sida.

Typfall 4: Falsk bekräftelse, krånglig version

Du säljer något stort, exempelvis en motorcykel eller en bil.

En (falsk) bekräftelse kommer från Paypal. Pengarna från köparen sägs ligga på kontot. Men det är en alldeles för stor summa.

Så hör köparen av sig och säger att han bor i ett främmande land, och att han har skickat med pengar för transportkostnad till Paypalkontot. Det handlar om flera tusen kronor. Han vill att du använder exempelvis Western Union för att föra över fraktpengarna till honom. Han påstår kanske att någon konstig lag eller regel hindrar honom från att sätta in pengarna på Western Union-kontot själv.

Du sätter in fraktpengarna på Western Unionkontot.

Sedan hör du inte av köparen mer, men du upptäcker snart att inga pengar finns på ditt Paypalkonto. Pengarna på Western Union-kontot har däremot snabbt blivit utplockade av bedragaren.

Men du får åtminstone behålla motorcykeln eller bilen.

Typfall 5: Falsk check

En köpare hör av sig och vill betala med check. Du får checken med post.

Men checken visar sig vara på ett alldeles för högt belopp, flera tusen kronor över köpeskillingen. Köparen hör av sig, ursäktar att han har skickat för mycket pengar och ber dig att sätta in det överskjutande beloppet på hans konto.

Du löser in checken och sätter in överskjutande be-lopp på hans konto, som ofta är på en utländsk bank. Köp-aren tar snabbt ut pengarna.

Några veckor senare får du ett argt meddelande från banken. Efter kontroll har de upptäckt att checken var falsk. Nu ska du betala tillbaka alla pengar som du fick ut på checken.

Typfall 6: Falska sedlar

Köparen skickar sedlar (ofta euro och inte svenska) till dig på posten som betalning.

Du skickar varan. När du ska växla in sedlarna blir det stopp. Sedlarna är falska.

Typfall 7: Märklig garanti

Du ser en annons på Blocket. Någon vill sälja en dyr vara för vrakpris.

Du blir intresserad, men är lite misstänksam eftersom priset är så lågt. Via e-post får du kontakt med säljaren, som kanske skriver att han bor utomlands, men att den dyra saken tillhörde hans svenske bror, som just har avlidit (eller någon liknande historia).

För att lugna dig säger säljaren att säljaren, en privatperson, att han har tecknat en garanti, som säkerställer att ingen ska mista pengar. Han skickar också att ett mångsiffrigt nummer via e-post. Numret sägs gå till garantin. Företaget bakom den påstådda garantin har ett förtroendeingivande namn.

Du betalar in pengarna, men får ingenting. Försäljaren är plötsligt försvunnen. Både numret och garantin är falska. Men bedragaren har plockat ut dina pengar och är försvunnen.

Typfall 8: Den stulna datorn

Någon säljer en fin dator billigt.

Ett fynd, tror du, och köper den. Du betalar och får hem datorn, som fungerar utmärkt. Du är nöjd.

En tid senare hör polisen av sig. Datorn du köpte var stulen, och nu ska den lämnas tillbaka till den ursprungliga ägaren. Du får ingen ersättning eftersom lagen numer inte godkänner köp i god tro, i varje fall inte inom ett halvår.

Typfall 9: Billiga jackor

Via nätet kommer du in på ett företag som säljer jackor av ett känt märke. Men priserna är väldigt låga, och du har aldrig tidigare hört talas om företaget.

Du köper en jacka och betalar in pengar. Men ingen jacka kommer.

Någon vecka senare är hela hemsidan borta.

Företaget har aldrig funnits. Sidan skapades av en bedragare. Möjligen kan du trösta dig med att du inte är ensam om att ha köpt jackor som inte finns. Bilderna på jackorna, som fanns på hemsidan, är oftast kopierade från ett äkta företag.

Typfall 10: Billiga skor

På en auktionssajt vinner du budgivningen på ett par skor med ett känt märke.

Du betalar.

Skorna kommer på posten, men när du studerar dem närmare upptäcker du att de är piratkopior av dålig kvalitet. Skorna är så dåliga att de inte är värda det pris som du betalade.

Typfall 11: Försäljaren går över till den mörka sidan

En annonsör har goda vitsord från tidigare affärer på exempelvis Tradera. Därmed känner du att han verkar trovärdig och hederlig.

Men när du köper eller säljer något stort och dyrt av honom så blir du grundlurad. Antingen skickar han inte varan eller också lurar han dig att skicka din vara innan han betalat.

Vissa bedragare gör hederliga småaffärer, så att de får goda vitsord av några nöjda kunder. Därefter kan de lura människor i större affärer.