Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kan nya Gideonsberg bli

Kvarteret Isolatorn kan få bortåt 300 bostäder, bland annat i tiovåningshus.

VLT har tidigare berättat om planerna att bygga bostäder mittemot Ica-Ettan på södra Gideonsberg. Nu skickar byggnadsnämnden ut en detaljplan på remiss.

Förslaget innehåller cirka 280 lägenheter. Det kan bli en blandning av flerfamiljshus, gruppbostäder och äldreboende.

Det finns även möjlighet att inrymma förskola och annan service i bottenvåningarna. Bilar ska parkeras i garage under mark.

De flesta bostadshusen har fyra-sex våningar, några är tio våningar höga. Att husen innehåller hissar är positivt för stadsdelen.

Vissa delar av marken är mycket förorenad och måste saneras. Det handlar om arsenik, kadmium, koppar, bly, zink med mera.

Området är utsatt för en hel del buller, både från trafik och industrier i närheten. Gamla fläktar kan bytas mot tystare och en mekanisk verkstad kan dämpas med en skärm.

En del av bostäderna behöver också bullerskydd i form av balkongskärmar, specialfönster och dylikt. Med tanke på att kollektivtrafiken är god och området ligger nära centrum anses det räcka med färre p-platser för bilar än normalt.

Den nya bebyggelsen beräknas medföra cirka 1100 fler fordonsrörelser per dygn. En ökning som både Gideonsbergsgatan och Långmårtensgatan anses klara av. Annars är en idé att anlägga en rondell där gatorna möts.

En ny gång- och cykelpassage föreslås på Gideonsbergsgatan, i höjd med Utvecklingsgränds nya anslutning till Gideonsbergsgatan.