Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så köper du biljett till bussen

Resenärer ska avskräckas från att köpa enkelbiljetter ombord på bussen genom att biljettpriset höjs till det dubbla efter nyår. Men det finns fortfarande sätt att undkomma prischocken.

–Den bästa lösningen är att köpa ett busskort. Både för resenären och för oss, säger Thony Lundberg, tillförordnad områdeschef för Västmanlands Lokaltrafik, VL.

I går onsdag berättade vi att VL och politikerna vid Västerås stad vill höja priset på en enkelresa till 40 kronor för vuxna och 30 kronor för skolungdom från och med 1 januari nästa år för den som köper biljett ombord på bussen.

Prishöjningen motiveras med att varje kortbetalning tar så lång tid att bussarna sinkas, vilket leder till ilskna rese-närer och stressade buss-förare.

–Vi vill styra kunden mot billigare betalsätt och snabbare ombordstigning, säger Thony Lundberg.

Planen är att fler ska köpa biljett innan de kliver på bussen. Köper du ett tiokort kan du komma undan med 9 kronor per resa om du är så snabb att du hinner åka fram och tillbaka dit du ska inom loppet av tre timmar.

Den som ändå vill lösa en enkelbiljett har flera alternativ att välja på förutom att betala ombord. Du kan till exempel handla hos Press-byrån eller någon av de andra 75 ombud som finns i Västerås.

Sms-biljett kan vara smidigt för den som har tillgång till mobiltelefon, men då måste man tänka på att köpa den i så god tid att betalningen är slutförd innan man hoppar på bussen.

Det går också att köpa enkelresor i biljettautomaterna som finns vid somliga busshållplatser. Haken är att automaterna endast tar mynt och att man måste ha jämna pengar eftersom VL inte bjussar på någon växel tillbaks.

Det här känns bakvänt. Varför tar automaterna inte kort?

–Automaterna är dyra i drift och det skulle kosta ungefär 40000 kronor per automat för att anpassa dem till kortbetalning. De är inte optimala, det håller jag med om, säger Thony Lundberg.