Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många asylsökande har Västerås

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Stora skillnader mellan kommunerna.

En asylsökande på tusen invånare i Danderyd, en på sju i Norberg. Västerås placerar sig strax över mittenstrecket. Kommunerna har ingenting att säga till om när det gäller utplaceringen av asylsökande, skriver Aftonbladet som har gjort sammanställningen.

Enligt Migrationsverket är det lagen om offentlig upphandling som orsakar de stora skillnaderna.

- Har man uppfyllt kraven så har vi varit tvungna att ingå avtal. I Vellinge och Danderyd finns inte byggnader som privata entreprenörer kan komma över på ett billigt sätt. I Norberg finns nerlagda vandrarhem som de har kommit över, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till Aftonbladet.

Enligt Fredrik Bengtsson ställer också de svenska bygglovsreglerna till med problem:

– Lagarna är tänkta för något helt annat än det vi nu upplever. Det blir ett stort hinder i att kanske kunna jämna ut fördelningen av var asylsökande kan placeras runt om i Sverige, säger han.

Västerås har 1,2 asylsökande per hundra invånare medan Örebro ligger på 0,7. Även Köping ligger på 0,7 medan Avesta har 4,0 per hundra invånare.

Här är hela listan (extern länk Aftonbladet)