Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många bostäder vill Västerås bygga

Västerås stad håller som bäst på att ta fram nya strategier för bostadsbyggandet i kommunen. Målet är att bygga 800 nya bostäder varje år fram tills år 2014.

– Vi behöver beredskap för att växa mer och ta emot nya västeråsare, säger Per Johansson, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör vid stadsledningskontoret i Västerås.

Om visionen blir verklighet kan det enligt kommunen bli möjligt med en befolkningsökning på 1 600 invånare per år.

Enligt kommunens byggprognos för i år kommer 617 nybyggda bostäder, varav 502 i flerbostadshus och 115 i småhus, stå klara i Västerås innan 2011 är slut. Siffrorna kan jämföras med år 2010 då endast 350 nya bostäder blev inflyttningsklara under året.

Enligt samma prognos ska 601 nya lägenheter, varav 470 i flerbostadshus och 131 i småhus, börja byggas i år. Men kommunen betonar att prognoserna är högst osäkra.

– Hur mycket som byggs bestäms av marknaden, säger Per Johansson.

Just nu pågår arbetet med att ta fram ett nytt program för vilka strategier kommunen ska ha när det gäller planering av bostäder i Västerås under kommande år. I förslaget, som nu ska ut på en remissrunda, framgår bland annat att alla invånare ska bo i en bostad som passar de egna behoven, att stadsdelarna ska ha en blandning av verksamheter, handel, kultur och bostäder samt att nya bostadsområden ska planeras i nära anslutning till befintliga eller planerade stråk för gång, cykel och kollektivtrafik. Enligt det bostadsstrategiska programmet ska Västerås också få Sveriges mest framgångsrika bostadsmarknad.

– Syftet med programmet är inte att vara konkret utan att ge en övergripande inriktning, säger Per Johansson.

Allianspartierna i Västerås har lagt fram ett eget programförslag.

– Vi ser en risk att landsbygden glöms bort. Man ska kunna bygga både i tätorten och på landsbygden, säger oppositionsråd Elisabeth Unell, (M).