Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mår eleverna i särskolan – skillnader mellan tjejer och killar

Elever i särskolan i Västmanland mår överlag bra, men det finns skillnader mellan killar och tjejer. Det visar den nya undersökningen Liv och hälsa ung särskolan.

Undersökningen Liv och hälsa ung har genomförts i länet sedan 1995 och har under våren 2017 även omfattat elever i särskolan.

Undersökningen som 175 elever svarat på visar att eleverna i särskolan i huvudsak mår bra men också att det finns skillnader mellan killar och tjejer. Av de tillfrågade eleverna svarade 79 procent av tjejerna och 93 procent av killarna att de mår ganska eller mycket bra.

– Undersökningen ger en ögonblicksbild av hur särskoleeleverna i länet mår. Det blir intressant att se utvecklingen vid nästa undersökning. Vår förhoppning är också att undersökningen ska sprida sig till fler län, säger folkhälsoplanerare Irma Nordin i ett pressmeddelande.

Det finns andra skillnader mellan könen enligt undersökningen. Bland annat har 66 procent av tjejerna svarat att de ofta eller ibland känner sig ledsna. Motsvarande andel för killarna var 35 procent.

68 procent av tjejerna har svarat att de ofta eller ibland har huvudvärk eller ont i magen. Motsvarande siffror för killarna var 49 procent för huvudvärk och 39 procent för magont.

Undersökningen visar även att andelen elever i särskolan som röker, snusar eller dricker alkohol är låg. En majoritet av de tillfrågade svarade att de tror eller vet att framtiden kommer bli bra.