Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket bör man spara månadsvis

Två av tre personer sparar och sparandet stiger med åldern. Det berättar Henrik Bohman, privatmarknadschef på Swedbank i Västmanland.

– Det är viktigt med sparande. Buffert-, långsiktigt- eller pensionssparande är alla lika viktiga.

Sparandet är en nödvändig del i hushållsekonomin och de senaste åren har andelen som har ett lågt eller inget sparkapital alls halverats, enligt Institutet för privatekonomi. Trots det är det fortfarande en stor del, alltså ungefär en tredjedel, som inte sparar.

– Vi främjar verkligen sparandet och tar upp frågan under våra kundmöten. Folk har blivit mer och mer medvetna om sparandet och hur man agerer i frågorna, säger Henrik Bohman.

Hur mycket ska man då spara?

– Vi brukar säga att 10 procent av lönen bör man spara månadsvis. Det är ett riktmärke på vad som är rimligt att spara. En nivå på två månadslöner bör man ha i buffert. Det är en bra grund att stå på inför oförutsedda utgifter.

Just oförutsedda händelser är den vanligaste anledningen till varför folk sparar. Sparbeteendet mellan kvinnor och män skiljer sig inte nämnvärt. Något fler män har dock ett högre sparkapital och de har också råd att öka sitt sparande.

Enligt Henrik Bohman stiger sparandet med åldern. De som är över 50 år sparar mer än de som är yngre.

– De är bättre på att trygghetsspara.