Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket kostar skolmaten – skiljer över 10 000 kronor över landet

Västerås kommun lägger mindre pengar på skolmaten än de flesta. Över landet skiljer matpengen per elev och år över 10 000 kronor.

Annons

Rikssnittet för matkostnaderna per elev och år i kommunala grundskolor var 6 100 kronor år 2016 . I Västerås stad kostade maten 5 100 kronor per elev och år. Betydligt mer avsattes i Hallstahammar, 7 500 kronor, och Surahammar, 7 700 kronor.

– Det kan variera väldigt mycket. En del kommuner har till exempel egen kock, medan andra kommuner köper in all mat, säger José Luis Berrospi, undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Läs även: Lövängsskolan i Västerås kan prisas för skolmaten

Piteå har den högsta kostnaden för måltider i den kommunala grundskolan, 12.500 kronor per elev 2016. Det kan jämföras med Hylte, där kostnaden är 1.600 kronor per elev, enligt färsk statistik från Skolverket.

Läs även: Skolrestaurangen som klättrar i ranking

– Om skolan är liten med få elever kostar maten mycket, men med fler elever blir det billigare, säger José Luis Berrospi.

I statistiken ingår kostnader för skolmåltids- och kaféverksamhet, vilket inkluderar kostnader för personal, livsmedel, transporter och administrativa kostnader.

■ ■ För mer nyheter om Västerås, klicka här