Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket pengar lägger kommunerna på kultur – skillnad mellan grannkommuner

Kungsörs kommun lägger 1,5 procent av den totala budgeten på kultur. I Skinnskatteberg uppgår samma andel till 3,3 procent.

I Sverige som helhet var statens utgifter för kultur 27,3 miljarder år 2016, enligt statistik från Myndigheten för kulturanalys. Kommunernas kostnader stod för en stor andel: 11,3 miljarder. Det är en ökning jämfört med 2015. Samtidigt har kommunernas totala omkostnader ökat något, vilket innebär att andelen kulturpengar har minskat marginellt under en tioårsperiod.

– Kulturen som andel av kommunernas kostnader har minskat över tid. Den minskande trenden har pågått sedan 1998, vilket är så långt vi har siffror, säger Emma Bergmark, utredare och statistikansvarig på Myndigheten för kulturanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

I begreppet kultur ingår bland annat kulturmiljö, ersättning och bidrag till konstnärer, film, bildkonst, arkitektur, museer, utställningar, teater, dans och musik.

År 2016 var kommunernas nettokostnader för kultur 1 176 kronor per invånare i Västmanland, vilket är nära rikssnittet på 1 127 kronor. Mest pengar per invånare avsattes i Västernorrland, 1 365 kronor, och minst i Uppsala län, 956 kronor per invånare.

Skinnskatteberg är den kommun i Västmanland där störst andel läggs på kultur; 3,3 procent av den totala verksamhetskostnaden, eller 1 817 kronor per invånare. Resten av kommunerna lägger mellan 1,8 och 2,5 procent.

Läs också [+]: Lars Anders Johansson: ”Kulturfrågorna avgör valet"