Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket tittar vi på tv

Tittar du mycket på tv? Då är sannolikheten stor att du bor utanför storstadsområdena. Allra mest tid framför tv-apparaten tillbringar befolkningen i Kalmar län, enligt en ny undersökning.

- Aj då, vi gillar väl tv här. Nej, jag vet inte vad det beror på. Det är nog flera faktorer som spelar in, säger Marianne Dahlberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Kalmar kommun.

En förklaring kan vara att länet har en hög andel äldre invånare, tror hon.

- Äldre tittar ju ganska mycket på tv, säger Marianne Dahlberg.

- Länet är också ett landsbygdslän. Tittar man på Kalmar så är väl utbudet av kultur och fritid hyfsat, men runtomkring ser det inte likadant ut. Man kanske tittar mer på tv då, säger hon.

Svenskarna ser på tv mer än två timmar per dag, enligt en undersökning som presenteras av Sveriges annonsörer. De kanaler som har flest tittare är oftast de som sänder stora idrottsevenemang, som OS eller VM. Det är stora regionala skillnader i tv-tittandet.

I Kalmar län står tv:n på två och en halv timme (150 minuter) per dag. Minst tid framför tv:n tillbringar invånarna i Uppsala län, knappa två timmar (119 minuter).

Per Vallgårda/TT

Så mycket tittar svenskarna på tv

Län och antal minuter per dag i genomsnitt:

Kalmar 150

Gävleborg 147

Värmland 145

Västernorrland 144

Västmanland 144

Blekinge 143

Jönköping 141

Norrbotten 141

Östergötland 141

Halland 140

Jämtland 139

Västerbotten 138

Gotland 138

Dalarna 137

Kronoberg 135

Västra Götaland 134

Södermanland 133

Örebro 133

Skåne 128

Stockholm 125

Uppsala 119

Källa: Sveriges Annonsörer och TNS Sifo, undersökningen bygger på svar från cirka 15 000 personer. (TT)