Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så överlever du bilsemester med barnen

Bila långt med barn kan vara jobbigt, speciellt när sommarvädret lockar utanför bilfönstret och ungarna har spring i benen. Men det går att överleva bilsemestern med några knep.

Är vi inte framme snart? Den frågan lär alla som åkt på bilsemester med barn hört till leda. För barn blir otåliga av att sitta still i en bil mil efter mil. Men det finns tips som underlättar och ger både dig och barnen en drägligare resa. Det bästa tipset är att vara ute i god tid och undvika stress. Stress leder bara till bråk, dessutom ökar olycksrisken om föraren stressar.

Börja med att kolla upp resrutten i förväg. Finns det några kul aktiviteter ni kan stanna till vid längs vägen? Det behöver alls inte vara något som kostar entré och tar lång tid, en sjö att doppa sig i eller något mysigt ställe att äta matsäck på räcker långt. Det viktigaste är att barnen kan leka av sig en stund. Involvera gärna barnen i planerandet av resvägen och fråga vad de vill göra. Tänk på att köra i korta etapper så planera in många stopp. Ska ni åka riktigt långt, övernatta någonstans längs med vägen. Köra när barnen sover är givetvis smidigt, men det fungerar oftast bäst med småbarn som sover på dagen. Köra på natten är ett annat alternativ om det fungerar för föraren.

Att det är bekvämt i bilen är en förutsättning för att resan ska bli trevlig. Ingen mår bra av att spendera många timmar i en stekhet bil, så se till att luftkonditioneringen fungerar. Städa ur bilen innan ni åker och kontrollera så allt fungerar som det ska. Packa dryck och något att äta. Tänk bara på att inte ge barnen massa godis och läsk så att de blir sockerspeedade. Ta med saker som barnen kan roa sig med, exempelvis spel, något att läsa i eller filmer om ni har en bärbar dvd.