Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så överlever ni sommarens bilresa

Semester är lika med långa bilresor för många. Vi bad föräldrar på  familjesajten Familjeliv.se och en expert från bilbranschen ge sina bästa tips på vad man ska tänka på för att göra bilresan så smidig som möjligt.

Det kan vara en bra idé att ha en bil som är just ”barnvänlig” när man reser längre med barn. Så ställ gärna några extra frågor till din bilhandlare när det är dags att köpa bil, eller ta en stund innan resan och gå igenom bilens olika finesser. Kanske finns det funktioner som du inte sett förut, till exempel små fack, ett extra bilbälte eller en inbyggd vattenhållare som kan göra skillnad.

Karin Karlsson arbetar med produktutveckling hos biltillverkaren Renault. Hon tycker att det är viktigt att se till att barnen i bilen sitter bra och att de har med sig något att läsa eller pyssla med. En bärbar DVD-spelare kan också vara en god investering.

Karin Karlsson poängterar också vikten av att tänka mycket på säkerheten.

- I de flesta bilar idag kan man aktivera lås på bakdörrarna och det är att rekommendera när man reser långt med barn som lätt blir uttråkade. Att kontrollera krockkuddarna och deras placeringar innan man ger sig iväg är en annan viktig sak.

Illamående kan vara ett problem som drabbar barnfamiljen när man åker långt. Att dra ner på godis, söta drycker och ge barn med allvarlig åksjuka tabletter innan avresa kan vara bra, tipsar Karin Karlsson som får medhåll av erfarna föräldrar på familjesajten Familjeliv.

Att ge sig iväg i samband med det lilla barnets långa sovpass är ett tips som återkommer när föräldrar diskuterar sommarens bilsemester. En annan bra idé är att inte vara stressad när man ska resa. Stressfaktorer på resan har, enligt Vägverket visat på större risk för olyckor. Har man gott om tid på sig finns dessutom utrymme för att stanna, busa, leka och ta en lite längre fika pauser.